Vesti
Rohani: Izgradićemo sve ponovo, istraga zbog štete

14:16, 14.11.2017

|

Izvor: RTS

Predsednik Irana Hasan Rohani rekao je da će njegova administracija pokrenuti istragu zbog ogromne štete na zgradama koje su izgrađene u okviru državnog projekta na zemljotresom pogođenom pograničnom području između Iraka i Irana.


Rohani je rekao da bi trebalo ispitati greške u izgradnji zgrada, prenosi IRNA. On je takođe obećao da će ponovo izgraditi pogođeni region u najkraćem mogućem vremenskom roku.
Mnoge od oštećenih zgrada izgrađene su za vreme bivšeg predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, podseća AP.Zemljotres jačine 7,3 stepena pogodio je u nedelju oblast na iransko-iračkoj granici.Potres se osetio u nekoliko iranskih provincija, ali je najviše stradala Kermanšah. Više od 300 ljudi poginulo je samo u oblasti Sarpol-e Zahab u toj provinciji koja se nalazi na 15 kilometara od granice sa Irakom.Kako su javili iranski mediji, u toj oblasti su ispod ruševina u ponedeljak pronađene i spasene majka i beba.Iranska televizija navodi da je zemljotres pričinio značajnu štetu u pojedinim selima. Potres je pokrenuo i klizišta koja su ugrozila napore spasioca.Kurdski zdravstveni zvaničnici su naveli da je u Iraku poginulo najmanje šest osoba, a 68 povređeno, dok je u severnim kurdskim oblastima Iraka poginulo sedam, a povređeno 325.Prema američkoj geološkoj službi, epicentar zemljotresa registrovan je jugozapadno od grada Halabdže, duž iračko-iranske granice.Tas navodi da je epicentar zemljotresa bio na 10 kilometara dubine, kao i da se potres osetio i u Kuvajtu.Zemljotres se osetio i u Dijarbakiru, na jugoistoku Turske, kao i u mnogim delovima Izraela.
 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design