:

:

TV Most

clock

Jul 15, 2018   17:16

0

136

Rod pšenice dobar, kvalitet slabiji


Tu su solidni prosečni prinosi – od 4 i po, do 8 tona po hektaru u Vojvodini, i ukupan rod koji se za sad procenjuje na oko tri miliona tona u celoj Srbiji. Međutim, rod će dobrim delom biti svrstan u kategoriju stočne pšenice.



 



Problem je kvalitet pšenice u žitnici Evrope, ono čime smo se nekad dičili jer su na ovim prostorima kreirane najkvalitetnije sorte pšenice.



U kompaniji "Vožd" koja ima pet otkupnih mesta u Somboru i okolini, u kojoj se bave proizvodnjom otkupom, lagerovanjem žitarica i uljarica i prodajom procenjuju vrednost ovogodišnjeg roda.


Čelni čovek kompanije Mladen Đurišić kaže da su prinosi bar 30 posto manji nego rekordne 2016. , kao i da su svi parametri kvaliteta loši, bez obzira što je korišćen najkvalitetniji sortiment i puna agrotehnika.



Cena koju ova firma plaća kooperantima je za početak 16 dinara za kilogram hlebnog žita i za najslabiji kvalitet. Vlastitu pšenicu najboljeg kvalitet već su prodali za daleko bolju cenu i ona je završila u izvozu. Razdvajanje i plaćanje po kvalitetu je neminovnost i pored velikih otpora naročito kod proizvođača koji seju sorte stočne pšenice samo zbog prinosa tvrdi Đurišić.



Domaći selekcionar Novica Mladenov ističe i da je naredne setva šansa za domaće sertifikovano seme i sorte koje su nosioci kvaliteta.




 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva