:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Decembar 07, 2017   12:05

0

209

Roboti za učenje programiranja i kodiranja stigli u Požarevac


Kada pristižu generacije koje prvo nauče da koriste kompjuter, pa tek onda da čitaju i pišu, kada je sve što im drži pažnju u više dimenzija i pokretljivo i kada uz pomoć interneta dolaze do savremenijih znanja nego u obrazovnoj instituciji – tada škola mora da se menja.



Zato su četiri osnovne škole u Požarevcu preko donacije nabavile robote uz pomoć kojih će učenici sticati prva znanja iz informaciono-komunikacionih tehnologija.



"Mislim da je lakše postati programer uz ovo", kaže učenik petog razreda Vidak Gligorijević.



Pavle Gardašević, takođe učenik petog razreda, ističe da za njega to i nije velika promena.



"Ja sam ovo već neko vreme koristio. Za mene nije velika promena, ali za neke koji u to nisu upoznati, biće jako zanimljivo", rekao je Pavle.



Učenica sedmog razreda Nina Nikolić smatra da se dečaci više interesuju za robotiku. "Ovo je nešto novo za mene i sviđa mi se robotika", kaže Nina.



I nastavnici moraju da uče, neretko i od pojedinih učenika, jer sada predaju ono što nije ni postojalo kada su završavali fakultete. Ni njihova uloga više nije ista.



"Afirmacija da nastave dalje, da idu ka tom putu i njihovo otvaranje širine po pogledu šta još mogu da rade. Kada dođu sa nekim znanjem iz programiranja, obično rade samo u jednom programu, a moja je uloga da im pokažem druge mogućnosti", navela je nastavnica tehničkog i informatičkog obrazovanja Vesna Pokimica.



U Osnovnoj školi "Kralj Aleksandar Prvi" smatraju da je njihova obaveza da učenike osposobe za nova zanimanja.



"Imali smo više od 230 učenika koji su osvojili jedno od prva tri mesta od opštinskog do republičkog nivoa i to nas obavezuje da u svim novim stvarima deci obezbeđujemo bolje uslove, kvalitetnije uslove za rad. I nadam se da će u tim uslovima rezultati učenika biti daleko bolji", ukazao je direktor škole Goran Seger.



Programiranje i kodiranje deo je nastavnog plana od petog do osmog razreda. Projekat se sprovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva