:

:

TV Most

Foto: Moskva

clock

Decembar 09, 2017   12:05

0

272

Rjabkov: Rusija se drži sporazuma o eliminaciji raketa


U saopštenju koje je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova, Rjabkov je rekao da su optužbe SAD "apsolutno neosnovane", ali da bi zvanična Moskva bila prinuđena da odgovori recipročno ukoliko bi druga strana prestala da se pridržava sporazuma, prenosi Rojters.




Taj sporazum su 1987. potpisali predsednici SAD-a i ŠSR-a Ronald Regan i Mihail Gorbačov.



Američki Stejt department saopštio je u petak da razmatra vojne opcije uključujući i nove raketne sisteme srednjeg i malog dometa, kao odgovor na kako je rečeno, trenutno rusko kršenje sporazuma iz 1987.



To upozorenje bilo je prvi odgvor administracije američkog predsednika Donalda Trampa na američke optužbe koje su iznete još 2014 da je Rusija postavila krstareću raketu koja se ispaljuje sa zemlje, čime je prekršila zabranu propisanu sporazum o testiranju i postavljanju raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara.



"One nemaju tehničke karakteristike lansiranja koje se navodno ne poklapaju sa sporazumom, ili sa telemetrijskim podacima o letenju. Ništa. I razumno je zbog čega - zbog toga što jednostavno ne postoje", poručio je Rjabkov u pisanom saopštenju koje je objavilo rusko ministarstvo.



Ove američke optužbe dodatno su uzdrmale odnose između Moskve i Vašingtona, a Stejt department je u petak nagovestio na moguće uvođenje ekonomskih sankcija zbog ovog pitanja.



Rjabkov je naglasio da su "pokušaji zastrašivanja sankcijama" smešni.



"Vreme je da američki političari i diplomate shvate da ekonomski i vojni pritisak na Rusiju neće uspeti. Nove sankcije čije se proširenje očekuje povodom INF sporazuma, mogle bi da imaju samo jednu posledicu: sastanak Specijalne komisije za verifikaciju (SVC), čije sazivanje su ponudile SAD, mogao bi da bude poremećen", rekao je on.



Vašington je već ranije uveo sankcije za ruske subjekte i pojedince, uključujući neke koji su bliski ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, zbog moskovskog pripajanja Krima Rusiji 2014. i zbog navodne umešanosti Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016, koju je zvanični Kremlj u više navrata negirao.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva