:

:

TV Most

clock

Decembar 14, 2017   12:05

0

203

Rikalo na konferenciji o održivom razvoju Poljoprivrede


Program ruralnog razvoja i Direktnih plaćanja tj. subvencija  - rekao je ministar ovog ministarstva Nenad Rikalo na otvaranju konferencije o održivom razvoju Poljoprivrede, Šumarstva i Ruralnom razvoju, kojoj su prisustvovali premijer Kosova Ramuš Haradinaj, Specijalni predstavnik Kancelarije EU Luidji Brusa i mnogobrojni predstavnici medjunarodnih institucija koji podržavaju poljoprivredni sektor na Kosovu.



Ministar Rikalo je naglasio da Program ruralnog razvoja i Direktna plaćanja tj subvencije, beleže kontinuirani porast iz godine u godinu; da su 2016. dostigli iznos od 46 miliona evra i da će se taj trend nastaviti, pa se 2018. očekuje povećanje na 47,8 miliona evra “kroz investicije izvršene u ovom sektoru jačamo i proširujemo primarnu proizviodnju, agro-preradu ali i diversifikaciju aktivnosti u našim farmama”.



Do ovih rezultata prema rečima ministra Rikala došlo je postepenim povećavanjem budžeta iz godine u godinu“2007. godine, MPŠRR je imalo budžet od 6.3 miliona evra, dok 2017. godine budžet je dostigao 57.6 miliona evra, a 2018. godine ce dostići čitavih 60 miliona evra“.



Premijer Haradinaj je istakao da Vlada Kosova posvećuje posebnu pažnju sektoru poljoprivrede i da to potvrdjuje povećanjem budžeta iz godine u godinu.



- Vlada sa posebnom pažnjom prati sektor poljoprivrde, visoko ceni resurse Šumarstva i daće svoj maksimalni doprinos održivom razvoju poljoprivrede – rekao je Haradinaj i dodao da poljoprivredni sektor pruža izvanredan prostor za zapošljavanje kroz podsticaje lokalnim proizvodjačima.



On je čestitao MPŠRR na organizaciji konferencije, koja je svojim sadržajem publikovala analizu rada u protekloj godini i plan rada za sledeću godinu. Ovom prilikom premijer se zahvalio svim partnerima i organizacijama koje podržavaju razvoj poljoprivrede kao što su Evropska Komisija i USAID.



Ministar MPŠRR Nenad Rikalo se zahvalio međunarodnim institucijama, partnerima i organizacijama koje pružaju podršku razvoju i unapredjenju poljoprivredne proizvodnje, kao i to da će MPŠRR nastaviti implementaciju programskih politika u podršci i jačanju poljoprivrednog sektora, ruralnog razvoja i efikasnijeg upravljanja u sektoru Šumarstva.



Specijalni predstavnik Kancelarije EU na Kosovu, Luidji Brusa, je ocenio da poljoprivredni sektor iz godine u godinu beleži napredak.



-Od 2007. godine obezbedili smo više od 50 miliona evra podrške poljoprivrednom razvoju, što je doprinelo unapređenju poljoprivrede i uspostavljanju zajedničke poljoprivredne politike sa standardima i ciljevima EU – rekao je Brusa i dodao da će EU nastaviti sa saradnjom i podrškom, kroz pokretanje novih grantova u iznosu od 8,8 miliona evra.



Planom rada predvidjenim za narednu godinu MPŠRR je uvelo dve nove mere; Finansiranje kapitalnih poljoprivrednih projekata i Razvoj ruralnih sredina na regionalnom nivou. Kako bi se pojednostavio proces apliciranja poljoprivrednika za grantove i subvencije u cillju  dostupnosti i transparentnosti će od ručnog preći na online sistem. Kako bi se poljoprivrednim proizvodjačima pružila podrška u svakom segmentu rada i interesovanja MPŠRR otvara “Kancelariju za brze odgovore” koja će na svaki zahtev odgovoriti u roku od 48 sati.



U radnom delu konferencije rukovodioci različitih odeljenja u MPŠRR su prisutnima predstavili programe podrške poljoprivrednom i ruralnom razvoju za narednu godinu, navodi se u saopštenju.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva