:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 11, 2018   14:13

0

112

"Rezultati kojim se ponosimo - za 94 odsto stalni radni odnos"

Predstavljeni su i dosadašnji rezultati projekta, a diskutovano je i o načinima efikasnog suzbijanja nelegalnog rada.
 
Ministar Đorđević izjavio je da je ovo druga po redu edukativna radionica, od predviđenih 10, koje će se do kraja tekuće godine održati u gradovima cele Srbije, saopštilo je resorno ministarstvo. 
 
"Cilj Ministarstva i Inspektorata za rad jeste da kroz projekat 'Reci NE radi na crno' razgovaraju sa poslodavcima, sindikatima i radnicima i celoj javnosti ukažu na veliki značaj suzbijanja sive ekonomije i na korist koju imaju svi oni koji poštuju zakon Republike Srbije", rekao je Đorđević. 
 
Kako je istakao ministar, efikasnost ovog projekta značiće celoj Srbiji, na prvom mestu zaštiti prava radnika, sprečiće se nelojalna konkurencija, a većom naplatom poreza i doprinosa omogućiće se i dodatno ulaganje u našu zemlju i time poboljšati uslovi života svih naših građana. 
 
V.d. direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović rekao je da Inspektorat rada, pored borbe protiv sive ekonomije, istovremeno radi na većoj bezbednosti i zdravlja na radu. 
 
"Imamo rezultate kojima se ponosimo. Prošle godine otkrili smo preko 22.000 lica koja su radila na crno, a od toga je 94 odsto zasnovalo stalni radni odnos. U toku ove godine imali smo 8.000 nadzora više, nego u istom periodu prošle godine i razultati pokazuju da je za nekih 20 odsto manji broj lica koji rade na crno", rekao je direktor. 
 
Đurović ističe da su zakonske promene u okviru Zakona o radu usvojene u decembru mesecu prošle godine, a koje podrazumevaju da poslodavac mora da prijavi na zdravstveno i socijalno osiguranje radnika, pre nego što lice počne da radi uticale na postignute rezultate. 
 
"Akcijama koje sprovodimo svakodnevno postižemo smanjenje broja lica koja rade na crno, ali otkrivamo i dosta neregistrovanih subjekata. Prošle godine smo imali 769 neregistrovanih subjekata koji su radili bez zakonskih regulativa", rekao je Đurović i dodao da se uz podršku Norveške ambasade inspektori se dodatno tehnički opremaju i time se stvaraju uslovi za efikasniji rad. 
 
Načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić istakla je da je edukativna radionica u okviru projekta "Reci NE radu na crno" dobra prilika da se podigne svest kod građana o štetnosti rada na crno, obzirom da Pirotski okrug ima više od 900 kompanija i preko 2.200 preduzetnika koji posluju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva