:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

April 03, 2015   12:05

0

153

Rezultati dobri, ali daleko od spektakularnih

Petrović je, obraćajući se studentima na Ekonomskom fakultetu na panel diskusiji "Da li smo pred izgubljenom decenijom", rekao da je glavni efekat na bolje rezulate u prvom kvartalu smanjenje plata i penzija krajem prošle godine, ali i nešto bolja naplata poreza nego što se očekivalo.

On je naveo da su u prvom kvartalu prisutni i neki privremeni faktori koji su takođe uticali na smanjenje deficita, kao što su vanporeski prihodi koji su bili veliki zbog uplate dividendi javnih preduzeća.

Petrović je precizirao da je većina javnih preduzeća uplaćivala dividende u prvom kvartalu, a da se te uplate zapravo odnose na celu godinu.

"Praktično, da biste ocenili prvi kvartal korektno, vi biste morali uplate koje su koncentrisane u prvom kvartalu da razlučite na celu godinu", rekao je Petrović i dodao da bi to pokazalo da u prvom kvartalu i nisu tako dobri rezultati kao što na prvi pogled izgleda.

Kao još jedan od razloga zašto rezultati u prvom kvartalu izgledaju bolje nego što zaista jesu, Petrović je naveo manje javne investicije od planiranih.

On je ocenio da to nije dobro, ali i podsetio da je vlada najavila da će u ovoj godini raditi na unapređenju javnih investicija.

"Ipak treba očekivati da će neke manje javne investicije koje su propuštene u prvom kvartalu biti nadoknađene u preostala tri, ali to menja ovaj rezultat i čini uspeh u prvom kvartalu znatno manjim", naveo je Petrović.

Postoje izvesna poboljšanja, rekao je Petrović, pre svega zbog bolje naplate, ali je to značajno ispod onoga što se vidi na prvi pogled i daleko od toga da je "spektakularno".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva