:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jul 04, 2018   23:17

0

191

Revija ekskluzivnih narodnih nošnji


Modna revija ekskluzivnih nošnji i kostima dela nacionalnih manjina Srbije otkriva da tradicionalna nošnja može da bude izvor inspiracije u modernom stvaralaštvu.



„Ovim želimo da damo podršku nematerijalnom kulturnom nasleđu i inspiraciju nematerijalnim kulturnim nasleđem. Cilj našeg festivala je da s jedne strane promovišemo čistu tradiciju a s druge strane, promovišemo savremene umetnike koji imaju inspiraciju u tradiciji“, napominje autorka festivala Gordana Grubješić.



Najveću pažnju publike izazvala je slovačka nošnja i ukras na glavi, tzv. parta, stara 95 godina iz Kisača.



„Parta je jedan veliki venac na glavi, simbolizovao je ženu, mladost, i cveće, florali su bili dominantni, imali su dve ruže, s druge strane imala je rep veliki. To je poslednja parta sačuvana u Kisaču. Žena koja je pravila, njena prabaka, ja sam to kupio, nošnja koju ste videli, koja je crna, elegantna, stara je 150 godina“, priča Pavel Surovi iz Kisača.



U Srbiji živi više od 13 odsto pripadnika nacionalnih manjina.



„Ovo je evropska godina kulturnog nasleđa i mislim da je Srbija obeležava na najbolji mogući način. Pokazaćemo kakvo bogatstvo imamo i nije bez razloga zašto su u našoj kulturnoj baštini inspiraciju tražili brojni naučnici, brojni umetnici, slikari, kompozitori. Kao što vidite, i oni koji se bave modom“ navodi Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za nacionalne manjine.



Drugog dana „Etnolodži vest festivala“ je i revija jednog od najvećih modnih kretora Rusije Slave Zaitseva, čija je revija inspirisana Rusijom i prošle godine doživela ovacije.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva