:

:

TV Most

clock

April 30, 2018   12:05

0

182

Rešiti pitanje nestalih iz Zapadne Slavonije


U saopštenju je istaknuto da nema i ne sme biti povlašćenih i značajnih niti pojedinaca, niti žrtava pred zakonom, ni pred Bogom.






"Ubeđeni smo da su srpske žrtve i žrtve koje su delile sudbinu srpskog naroda, a nisu srpske nacionalnosti, najobespravljenija kategorija žrtava. Zašto se, od 1991. godine do danas institucionalno ćuti o zločinima u Pakračkoj poljani i Marinom selu i žrtvama Bljeska", navedeno je.



Upitali su i zašto je proces eskumacije i indentifikacije žrtava "Bljeska" iz masovnih grobnica počeo sa 10 godina zakašnjenja u odnosu na akciju "Oluja".



"Danas, kada je svet okićen ljudskim pravima, demokratijom i visokim tehnološkim razvojem, sudbina nestalih lica, a pogotovo iz Zapadne Slavonije od 1991. do 1995. rešava se nedopustivo sporo", saopšteno je.



Dodaje se da je 29. april datum kada se vraćaju na 1995. godinu i opštu mobilizaciju u Zapadnoj Slavoniji i otpočinjanje akcije države Hrvatske pod šifrovanim nazivom "Bljesak".



Pomoći nije bilo ni od kuda, sami, ostavljeni od svih, krenulo je oko 4.000 zapadnoslavonaca da svojim porodicama omoguće beg preko jedinog mogućeg izlaza - mosta na Savi, između Stare i Bosanske Gradiške, navode.



Operacija "Bljesak" je vojna akcija koji su sprovele hrvatske vojne, paravojne i policijske snage 1. maja 1995. godine.



U vreme napada, područje Zapadne Slavonije bilo je pod zaštitom snaga UN, a za 36 časova proterano je oko 15.000 Srba, 283 ih je ubijeno ili nestalo, među kojima je 57 žena i devetoro dece.





 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva