:

:

TV Most

clock

Januar 16, 2015   14:16

0

209

Rešenje za Trepču razgovori u Briselu

Najavljene izmene Zakona o javnim preduzećima , koje je inicirala Vlada Kosova i po hitnom pistupku uvrstila u dnevni red zasedanja Skupštine, izazvale su ogromnu zabrinutost, strah i ogorčenje među više od 3.300 zaposlenih u Trepči u severnom delu Kosova i Metohije, upozorili su menadžment i sindikat ovog Kombinata.


"Namera da se bez ikakvog pravnog osnova, Trepča podvede pod nadležnost Vlade Kosova čime će Kombinat dovesti u potpuno zavistan položaj i destabilizovati ga" rekao je na konferenciji za novinare direktor Jovan Dimkić.


"Radnici ne mogu da prihvate ma čiju jednostrano iskazanu političku volju i zakonske akte koji imaju karakter pravnog nasilja ", naglasio je on i dodao da "ne postoji prihvatljivo i primenljivo zakonsko rešenje koje u potpunosti zanemauje vlasničku strukturu definisanu u poslovnim knjigama i pravnoj dokumentaciji Trepče".
Podsetio je da "osim niza akcionara večinski vlasnik je Fond za razvoj Republike Srbije , odnosno državu i Vladu Srbije kao njenog reprezenta.


Jovan Dimlić je upozorio da bi"nepoštovanje navedenih činjenica i jednostrano donošenje najavljenog zakona poremetilo i pogoršalo kompletnu ekonomsku, socijalnu , bezbednosnu i ukupnu političku situaciju na Kosovu i Metohiji sa nepredvidljivim posledicama".


Uz naglasak da su toga svesni i predstavnici međunarodne zajednice Dimkić je dodao da "želeći da budu konstruktivni i realni, ne pretendujući da kao menadžment i sindikat rešavaju pitanja pravnog stausa predložili su da se pitanje Trepče ali i drugih društvenih preduzeća , hitno stavi na dnevni red pregovora u Briselu i da se u pregovorima iznađe rešenje prihvatljivo za sve relevantne strane.


"Podržavamo izjavu predsednika Vlade Republike Srbije i dajemo podršku iznetim stavovima o značaju i načinu rešavanja jednog od najvašnijih pitanja za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiju", rekao je Dimkić.


Trepča sever , po Dimkićevim rečima posluje pozitivno jer da nije tako ne bi mogao da se zaokruži finansijski ciklus s obzirom da nema subvenija za obrtna sredstva niti su stanju da se kreditno zadužuju kod poslovnih banaka zbog nedefinisanog pravnog statusa.

"Naša finasijska konstrukcija zasnica se na sopstvenim prihodima i mi uspevamo da održimo likvidnost Kompanije sa ažurnim i pravovremenim plaćanjima naših obaveza prema dobavljačima i radnicima ". rekao je on i dodao da su dugovanja Trepče , samo u delu koji je predat od strane kompanija iz centralne Srbije iznosi oko 278 000 000 evra.

"Sva ta dugovanja mogu biti osporena ali ono što je krajem 2013 . i početkom 2014. godine registrovano, bez stranih komapnija je taj iznos , ali zahvaljujući statusu koji imamo nismo izloženi obavezi plaćanja dugova od pre 1999. godine" rekao je Dimkić.

On je , govoreći o planovima za ovu godinu rekao da je on ambiciozan ali i realan.

"Planirali smo povećanje proizvodnje rude za više od 20 odsto što praktično znači da je u 2013. godini iskopano 186 000 tona rude , prošle godine 202 000 tona a ove godina planirana je proizvodnja od 255 000 tona", rekao je direktor i ocenio da je proizvodnja u rudnicima u leposavićkoj opštini ali i u drugim delovima Kombinata stabilna.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva