:

:

TV Most

clock

April 27, 2017   12:05

0

160

Rešavanje sudbine nestalih ostaje prioritet

"Euleks je tu da pomogne institucijama Kosova da napreduju i istovremeno rešavaju pitanja iz prošlosti, uključujući i identifikovanje nestalih lica. Što više vremena prolazi proces identifikacije postaje sve teži, ali dok god smo ovde, nećemo odustati”, izjavila je Aleksandra Papadopoulou.

Rešavanje sudbine oko 1665 nestalih lica ostaje prioritet za Euleks. I dok je identifikacija po prirodi osetljiv, komplikovan i vremenski zahtevan proces, od ključnog je značaja da se taj proces nastavi kako bi se utvrdilo gde se nalaze nestala lica, navodi se u saopštenju.

„Porodice imaju pravo da znaju. Tačna identifikacija im može pružiti olakšanje i okončanje bolne prošlosti”, kaže Papadopoulou.

Euleks apeluje na porodice koje to još nisu učinile, da sarađuju sa nadležnim organima tako što će dati uzorke krvi za analizu DNK, koja je u ovoj fazi veoma bitna za identifikaciju.

I dok Euleks ostaje posvećen potrazi za nestalim licima i njihovoj identifikaciji, radi na izgradnji lokalnih kapaciteta u okviru Instituta za sudsku medicinu, pripremajući se za odgovoran prenos nadležnosti u ovom procesu na lokalne organe.

Od decembra 2008. godine, kada je Misija počela sa radom, porodicama su vraćeni posmrtni ostaci 494 žrtve. To je ishod intenzivnog rada na terenu, koji je obuhvatio 566 operacija i približno 2196 analiziranih uzoraka DNK, navedeno je u saopštenju.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva