:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2018   08:02

0

328

Republika Srpska dočekuje 900 dece sa KiM


Danas u 13 časova  900 srpske dece u pratnji oko 80 profesora i nastavnika sa čitavog Kosova i Metohije stiže u Višegrad.



Organizator centralnog dočeka je  Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji iz RS i opština Višegrad  koja je i pokrovitelj dočeka.



Na dočeku uz prigodan kulturno-umetnički program  goste sa Kosmeta pozdraviti će: Milorad  Arlov predsednik  Odbora,  Dane Malešević ministar prosvete i kulture u vladi Republike Srpske, Mladen Đurević načelnik opštine Višegrad i Željko Jović zamenik direktora kancelarije za KiM vlade Srbije. Na dočeku će biti ugledne zvanice i 19 delegacija gradova i opština domaćina koje prihvaraju decu sa Kosova i Metohije.



Dočeku će prisustvovati načelnik Mitrovičkog okruga Vaso Jelić, predsednici opština Kosovska Mitrovica i Zvečan: Aleksandar Spirić i Ivan Todosijević, delegacija srpske ambasade iz Sarajeva i delegacija ministarstva prosvete Srbije.



Oko 900 dece i 80 profesora i nastavnika iz oko 50 srpskih osnovnih škola iz svih srpskih opština Kosova i Metohije: Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka, Vučitrna, Srbice, Peći, Kline, Obilića, Kosova Polja, Gračanice, Lipljana, Štrpca, Novog Brda, Gnjilana, Vitine i Kosovske Kamenice biće gosti svojim vršnjacima širom Republike Srpske.



Repubika Srpska širom će otvoriti svoja vrata dragim gostima u: Banja Luci, Prijedoru, Novom Gradu, Gradišci, Prnjavoru, ÄŒelincu, Doboju, Tesliću,Derventi, Modrići, Brodu, Šamcu, Brodu, Han Pijesku, Palama, Istočnom Novom Srajevu, Višegradu i Trebinju.



Ovo je do sada najmasovniji projekat koji će povezati mnoge porodice, decu, osnovne škole, lokalne zajednice Republike Srpske i Kosova i Metohije. Deci i svim gostima sa Kosmeta pokušaćemo biti dobri domaćini i pružiti slobodu koju mnogi nemaju na Kosovu i Metohiji. Velikom broju dece sa Kosmeta je prvi put da izlaze sa Kosmeta.



Organizacijom našeg Odbora od 2012.godine i ovim sedmim projektom do sada će u Republici Srpskoj sa čitavog KiM boraviti po sedam dana oko 3 500 dece u pratnji oko 300 prosvetnih radnika.



Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske pripremilo je poklone za sve učenike sa Kosova i Metohije. Sedmi projekat podržali: preko 800 porodica RS, lokalne zajednice domaćini, mnoge osnovne škole RS, ministarstvo prosvete i kulture, porodice omladine i sporta u vladi Republike Srpske, Elektroprivreda i JU Šume  RS, Banji „Vrućica“ Teslić ,Kancelarija za Kosovo i Metohiju vlade Srbije i Uprava za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu vlade Srbije.



Našim gostima želimo srećan dolazak i sedmodnevni boravak u Republici Srpskoj, navodi se u saopštenju Odbora za pomoć Srbima na KiM iz Banja Luke.



                                                                                                                         


Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva