:

:

TV Most

clock

Oktobar 30, 2015   19:40

0

195

Remont helikoptera, ekonomska i tehniloška korist

Koliko će ruskih helikoptera sleteti u hangare naše namenske industrije još nije poznato. Činjenica je da bi takav posao zahtevao angažovanje velikog broja eskperata različitih struka. Remont čak i jednog helikoptera godišnje isplativ je posao, kažu vojni stručnjaci.

Pukovnik u penziji Zoran Biserčić kaže da nije reč samo o ekonomskom osnovu što je možda na prvom mestu.

"Remont savremenih helikoptera za remontni kadar u vojsci znači i edukaciju i osposobljavanje za neku novu tehnologiju. Što se tiče opreme i alata i uređaja koji su za remont, mislim da se sporazum kreće ka tome da mi to dobijamo, mi ne moramo to da kupujemo", kaže Biserčić.

Glavni deo obaveza preuzeo bi Zavod "Moma Stanojlović". Posla bi bilo i za pančevačku "Utvu" i "Prvu petoletku" iz Trstenika. Za bivšeg pomoćnika ministra odbrane važno je da Srbija ne bude samo remontna baza već i baza za proizvodnju rezervnih delova. Kapacitete za remont imamo.

"Pitanje je koliki bi obuhvat radova bio a nedostajuići kapacitet bi u relativno kratkom roku mogli da obezbedimo", kaže Ilija Pilipović, bivši pomoćnik ministra odbrane.

Prema njegovim rečima, najviše bi nam se isplatio helikopter "mi-17" za koga je za očekivati da će se njim Vojska Srbije opremati, a i "mi-17" je široko rasprostranjen u celom svetu.

Bez ulaganja posao će se teško realizovati. A plan je da se postojeće mogućnosti uvećaju bar 10 puta.

Ministar odbrane Bratislav Gašić kaže da više od 50 godina nije ulagano u remontne zavode Vojske Srvbije.

"Želimo u njih da ulažemo značajnija srdstva i podignemo njihove kapacitete da možemo da vršimo remont od 50 do 100 helikoptera na godišnjem nivou", rekao je Gašić, dodajući da se neda da će to biti brzo.

Najavljeno je da bi Srbija remontovala ruske helikoptere koji su sada smešteni u Poljskoj i Češkoj.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva