:

:

TV Most

clock

Oktobar 11, 2017   12:05

0

195

REM: Nacionalne televizije obavezne na kablu


Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) usvojio je listu nacionalnih TV programa koje kablovski operatori moraju da prenose “na pravičan, transparentan i nediskriminatorski način”. To je, kako navode, bila njihova obaveza prema Zakonu o elektronskim medijima, kako bi štitili javni interes i medijski pluralizam.



Njihova lista sada je u rukama Regulatornog tela za elektronske komunikacije (RATEL), koje bi trebalo da odluči da li će operatori programe nacionalnih televizija moći da emituju besplatno ili će za njih morati da plate.



Iz RATEL-a saopštavaju da oni nisu ovlašćeni za nadzor, kažnjavanje i oduzimanje dozvola operatorima, već da je to posao Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.



“REM je rekao za koje kanale postoji obaveza emitovanja, a RATEL treba da odredi koji distributeri to moraju da poštuju. Zakonska obaveza o emitovanju programa prepisana je iz međunarodne regulative. Operatori već plaćaju stranim kanalima, te ne vidim razlog zašto da ne plaćaju i nacionalnim. Ako korisnik ne plati pretplatu, isključe mu programe”, objašnjava Slobodan Kremenjak, stručnjak za medijsko pravo.



Distributeri su nezadovoljni obavezom emitovanja, pa su pojedini nekoliko meseci odbijali da prikazuju B92, Prvu i Hepi, jer su zahtevale nadoknadu.



“Nacionalni emiteri čine više od 60 odsto ukupne gledanosti na svim kablovskim sistemima. Svi ostali, čije programe operatori plaćaji, donose im manje od 40 odsto gledanosti. Zato nema logike da stranima, poput Foksa, Univerzala ili Diznija, plaćaju, a da nacionalnim kućama, bez kojih bi izgubili korisnike, ne plate ništa. Stranim televizijama plaća se između pet i 20 evrocenti po korisniku. Kada bi RTS dobio bar po 10 evrocenti, to bi za naša tri programa značilo nekoliko miliona evra godišnje za nove programske sadržaje”, smatra Dragan Karadžić, član UO RTS.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva