:

:

TV Most

Foto: Foto RTV Puls

clock

Jul 04, 2018   18:45

0

245

Rekordni prinosi žita u Kosovskom Pomoravlju


Ove godine, kao nikad do sad, uporedo se žanju ječam i pšenica. Zrno je dovoljno zrelo i nema potrebe da se čeka, a grabi se i sunčano i suvo vreme, budući da meteorolozi već za vikend najavljuju ponovo kišu.

Uslovi za žetvu su idealni.

Godinama je cena kombajniranja bila stabilna - oko 100 evra po hektaru. Ove godine je, zbog poskupljenja goriva,  kombajniranje skuplje – u proseku za deset evra.

I Rade Trajković, ratar iz Šilova, zadovoljan  je ovogodišnjim prinosima. Primenio je sve agrotehničke mere, a i vreme ga je poslužilo.

Rade će žito kao i do sada, skladištiti u magacin, budući da nema svoj ambar. Tako će tokom naredne godine uzimati koliko mu treba brašna, stočne hrane, semenske robe ili mineralnog đubriva.

Godinama unazad nijedan kombajn ne veže slamu u snopove.  Kombajnerima  to olakšava posao ali stvara dodatne troškove ratarima koji  se odluče  za baliranje. Rade od stoke čuva samo svinje tako da će vrlo malo slame preterati kući, ostatak će usitniti na licu mesta i zaorati.

Ako vremenski uslovi dozvole, žetva u većim srpskim sredinama u gnjilanskom kraju kao što su: Šilovo, Gornje Kusce, Koretište i Stanišor biće završena za samo dva dana. Za rekordno vreme, uz rekordne prinose.


Izvor: RTV Puls

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva