:

:

TV Most

clock

Januar 11, 2018   12:05

0

203

Rekordni prihodi od turizma u 2017.

Ministar Ljajić je u intervju za Rojters rekao da Srbija u 2018. godini očekuje povećanje prihoda od turizma od gotovo 17 odsto, pri čemu bi oni dostigli 1,4 milijarde evra, što bi bilo oko tri odsto bruto domaćeg proizvoda.

Britanska agencija ocenjuje je za to delimično zaslužna rastuća reputacija Beograda kao grada koji voli da se zabavlja.

"Mi nudimo dobru zabavu, gostoprimstvo i istoriju - i sve to po povoljnim cenama", rekao je Ljajić.

On, međutim, navodi da Srbija mora da poboljša svoju infrastrukturu i obnovi desetak banja i drugih lokaliteta od istorijskog značaja kako bi postala privlačnija turistima.

Srbija nema izlaz na more i kao turistička destinacija znatno zaostaje za drugim bivšim jugoslovenskim republikama poput Hrvatske i Crne Gore, ali se nada da će njen geografski položaj u srcu Balkana, krstarenje Dunavom i istorijski spomenici, teško stečena politička stabilnost i niske cene privući više stranih turista, ocenjuje Rojters.

Agencija navodi da je Srbija relativno popularna destinacija za Ruse i Kineze, uglavnom zbog dobrih političkih veza sa ovim zemljama, dodajući da Beograd, koji teži članstvu u EU, sada želi da privuče i više zapadnih gostiju.

Prema pisanju "Lonely Planet"-a, vodećeg svetskog turističkog vodiča, Beograd sada konkuriše Berlinu kao destinacija za zabavljanje, podseća Rojters i navodi da je Novi Sad, domaćin letnjeg muzičkog festivala Egzita, dok se u Guči održava najveće takmičenje trubača na svetu.

Popularna su i krstarenja Dunavom, a Srbija obnavlja i tvrđave duž te reke.

Agencija navodi i da više od polovine noćenja stranih gostiju u Srbiji otpada na Beograd, dok Novi Sad i planinski centri Kopaonik i Zlatibor pokrivaju ostatak noćenja.

Za 11 meseci 2017. godine, Srbija je registrovala skoro tri miliona noćenja stranih gostiju, najviše u Beogradu, Novom Sadu, na Kopaoniku i Zlatiboru.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva