:

:

TV Most

clock

Januar 20, 2015   12:05

0

115

Rekordan odliv kapitala iz Rusije u 2014.

Neto odliv kapitala iz ruskih kompanija i banaka iznosio je prošle godine 151,5 milijardi dolara, što je skoro tri puta više u odnosu na odliv od 61 milijarde dolara iz 2013. godine i znatno iznad prethodnog rekordnog odliva od 133,6 milijardi dolara iz perioda globalne finansijske krize u 2008. godini, navodi se u saopštenju centralne banke, a prenosi agencija Rojters.

Kao glavni razlog za poražavajuće podatke, Rojters navodi zapadne sankcije koje su nametnute Rusiji zbog ukrajinske krize i koje su ograničile mogućnost ruskih kompanija da se zaduže u inostranstvu, ali i pad cena nafte, glavnog izvoznog proizvoda Rusije.

Odliv kapitala je, takođe, uticao na obaranje vrednosti rublje od 40 odsto prema dolaru u prošloj godini, što je povećalo zabrinutost među investitorima da bi Rusija mogla uvesti kontrolu kapitala.

Za ovu godinu, centralna banka Rusije prognozira da će neto odliv kapitala ostati visok, odnosno oko 118 milijardi dolara, kao posledica otplate spoljnog duga preduzeća.

"Neto odliv kapitala je u četvrtom kvartalu 2014. povećan na 72,9 milijardi dolara, sa 16,9 milijardi dolara iz prethodnog kvartala, zbog oštrijeg pada cena nafte", navodi se u saopštenju centralne banke.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva