:

:

TV Most

clock

Jun 27, 2017   12:05

0

113

Rekonstrukcija zdravstvenih ustanova

Gostujući u Dnevniku RTS-a direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević rekao je da je Vlada imenovala tim inženjera na inicijativu Ministarstva zdravlja i Kancelarije kako bi se osigurala ubrzana dinamika izvođenja radova i kvalitet radova u KBC Niš. To će, ističe, biti remek delo kada se završi.

"Radovi idu zadovoljavajućom dinamikom, gotovi su treći, četvrti i peti sprat, dogovora se dinamika unošenja opreme. Rok za završetak radova je kraj godine, ali je on malo komforniji pa radovi možda i ranije budu završeni. Radovi su kompleksni, pa tako ništa ne može da se garantuje, ali znamo da će KBC "Niš" do kraja godine primiti pacijente", objašnjava Blagojević.

Govoreći o tome zašto su radovi potrajali i šta je zapravo bio najveći problem, Blagojević je rekao da je teško izdvojiti jedan problem.

"Pitanje je kompleksno, radovi su kompleksni. Puno toga je doprinelo da radovi budu kasnije gotovi, kao što su, na primer, međuljudski odnosi na gradilištu. Radovi su izuzetnog kvaliteta i u decenijama koje su pred nama pružaće zdravstvenu uslugu visokog kvaliteta dostojnu 21. veka, i onakvu kakvu građani celog juga Srbije zaslužuju", objasnio je Blagojević.

Planirana je i izgradnja dečije klinike "Tiršova 2". Blagojević ističe da će se za izgradnju tog objekta prvi put primeniti princip ugovora koji sadrži projektovanje i izgradnju objekta u istom ugovoru.

"Gruba procena je da je projekat "Tiršova 2" vredan 52 miliona evra. Od toga će se 30 miliona koristiti u građevinske radove, a 22 u opremanje. Prvi put ćemo primeniti princip projektovanja i izgradnje u istom ugovoru. U Nišu je projekat bio nezavršen, pa je trebalo praviti intervencije na licu mesta i zbog toga se kasnilo sa izvođenjem radova. Upravo zato će se sada raditi sa ovakvim ugovorima", objasnio je Blagojević.

Govoreći o manjim zdravstvenim ustanovama, Blagojević kaže da će do kraja godine biti završeno do 200 objekata (ambulante, domovi zdravlja, Centri za socijalnu zaštitu, vrtići i škole...).

"U toku leta bi trebalo da krene tender za rekonstrukciju "Tiršove" i radovi bi trebalo da budu ugovoreni dva meseca nakon toga. Prva faza radova ne bi trebalo da traje dugo, očekujemo da se ona završi u roku od nekoliko meseci, prvi deo 2018. U toku je nabavka za rekonstrukciju Kliničkog centra "Dragiša Mišović", priprema se nabavka za neurologiju za Urgentni centar, KBC "Zemun" takođe. Kada se govori o izgradnji nove kardiovaskularne bolnice "Dedinje" ona će u 2018. godini biti gotova, a sama izgradnja "Dedinja" će sačekati 2019. godinu", istakao je Blagojević.

Nabavka za sedam klinika, kaže Blagojević, biće svakako ove godine, a nada se i radovi.

Garancije o završetku radova nema, rekao je Blagojević i istakao da je cilj unapređenje funkcija tih objekata, da bi majke, porodilje i deca imali najbolju uslugu i dodaje da ako to znači da će radovi trajati mesec ili dva duže da s tim nema problema.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva