:

:

TV Most

clock

Februar 24, 2015   12:05

0

117

Rekonstrukcija je dobra, verujem u ciljeve vlade

“Rekonstrukcija počinja da biva standard. Imate godinu dana i to je dovoljno da pokažte rezultate u svom resoru. Manje više će to biti prolazno vreme i premijer će kao trener u svakoj ekipi odlučivati da li je neko zadovoljio ili nije”, rekao je Ljajić u emisji “Teška reč” TV Pinka.

Upitan da li je “siguran” u vladi s obzirom na to da neki analitčari smatraju da mu tu nije mesto i očekuju da se pobuni protiv cenzure, Ljajić kaže da Vlada Srbije ima zacrtane ciljeve koje on apsolutno podržava.
“Pripremamo zajedničku sednicu vlade sa Crnom Gorom. Premijer je bio u Zagrebu, dajemo puni dopirnos regionalnoj stabilnosti, jer je to naš interes”, naveo je LJajić.

Očekuje se, kaže, i saradnja u izgradnji infrastrukturnih projekata i turizma sa Albanijom.
“To su ciljevi nesporni za svakog. Ja verujem u te ciljeve i verujem da možemo da ostvarimo te ciljeve, uprkos svim teškoćama”, rekao je Ljajić.

SIGURAN POÄŒETAK KRAJA SULEJMANA UGLJANINA

Izjava predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejmana Ugljanina da je “Srbija šovinistička tvorevina” ozbiljan je početak njegovog političkog kraja, kao i njegove Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, rekao je Ljajić.

Učestvujući u emisiji “Teska reč” TV Pinka, u kojoj se nije pojavio Ugljanin iako je bio pozvan, LJajić kaže da lider SDA “nema pojma šta je izjavio niti ima predstavu o težini te izgovorene reči”.

Optužujući Ugljanina da je dva odsto stanovništva konfrontirao sa državom, podsetio je da je pre svega par meseci lider SDA sedeo u Vladi Srbiji.

Izjave poput Ugljaninove bile bi, kazao je Ljajić, preterane i za vreme Slobodana Miloševića, a kamo li danas kada se Srbija nalazi na evropskom putu.

Za Ugljaninov miting, koji je u petak održan u Novom Pazaru, Ljajić je rekao da je taj skup više ličio “na političku sahranu” , kojoj je prisustvovalo 357 ljudi među kojima su bila i dva puna autobusa iz Tutina, njegove glavne izborne baze.
“To je početak ozbiljnog političkog kraja SDA. To je bila politička sahrana jer na ovoj temi ne možete više da dobije nijedan glas građana koje isključivo zanima posao, putevi, voda, kanalizacija…”.

Ljajić je sa žaljenjem konstatovao da će od svega što je Ugljanin do sada u Sandžaku radio, pa i od ove izjave najveću štetu trpeti narod.

Napomenuo je i da je Ugljaninova najnovija izjava izazvala veoma negativna reagovanja ambasadora arapskih zemalja koji, kako kaže, ne mogu da veruju da se to dogodilo.

Ukazujući na osnovnu funkciju BNV-a, koje je i organizovalo taj protest, Ljajić je rekao da je osnovna delatnost te institucije da se bavi pitanjima očuvanja identiteta manjina u Srbiji.

Za to BNV dobija sredstva u proseku 20.000 evra mesečno, pa ako je Srbija šovinistička tvorevina, zašto onda ta institucija uzima pare od takve države, zapitao je LJajić, koji je i lider Socijaldemokratske partije Srbije.

Izričit je da ne očekuje radikalizaciju stanja u Sandžaku, a rešenje vidi u rešavanju pre svega ekonomsko socijalnih problema.
“Glavni problem su nezaposlenost i losa infrstruktura. Zato je rešenje veća ulaganja u infrastrukuturu. Ali ko će da dođe da uloži novac, ako jedan od političkih lidera kaže da je ova država šovinistička tvorevina I poziva NATO na intervenciju. I da imate političku stabilnu situaciju nije lako, a kamo li kada imate ovakvu”, kazao je Ljajić.

Zamenik glavnog urednika “Novosti” Milan Babović se, međuitm, ne slaže sa Ljajićem po pitanju mogućnosti radikalizacije aktuelne situacije u Novom Pazaru i Sandžaku I kaže:
“Jas am optimista u meri u kojoj hoću da verujem da stranim silama nije interes da ovde otvaraju žarište. Nadam se da centrima moći ne odgovara još jedno tektonsko područje u Srbiji”.

Podsetio je da je za to područje formiran i poseban neformalni kokus “Prijatelji Sandžaka”, koji čine ambasadori najuticajnijih država sveta u Beogradu.

Zanimljivo je, kaže, da nijedna slična grupa nije formirana, na primer, za razvoj Vlasotinca ili Crne Trave.
“Treba biti oprezan zato što je uticaj Turske na ovaj prostor izužetno jak, imamo i prodor Ankare u smislu da ona na neki način želi da zadrži svoje prisustvo ovde, a da ne pominjem čuvene izjave (predsednika Turske Redžepa Tajipa) Erdogana u Prizrenu”, rekao je Babović i dodao:
“Bojim se da u ovom ludilu i povampirenju hladnog rata ne budemo moneta za potkusurivanje. Treba biti oprezan jer područje Sandžaka može biti opasno”.

Izražavajući neslaganje, Ljajić tvrdi da Ugljanin više nema podršku Erdogana, posebno nakon raznih izjava na njegov I račun Vlade Srbije.

Više je nego uveren, kaže, da ne postoji ni minimum sumnje da je moguće destabilizovati zemlju koja je na pragu EU, poput Srbije.
“Ako je Srbija igde napravila pomak, napravila je na polju ljudskih i manjinskih prava. Sve možete da zamerite, ali na ovom planu suviše je tanko da bilo ko pokuša da ovaj problem internacionalizuje”, tvrdi Ljajić.

DOBAR SIGNAL U EKONOMSKOM I POLITIÄŒKOM SMISLU

Ljajić izjavio je sinoć da je postignuti aranžman sa MMF-om pokazatelj da je Srbija na dobrom putu.

Od tih para, kaže, Srbija neće videti konkretnu korist, ali je svetu poslat singnal da smo sigurna zemlja za investicije, te da u njoj može da se posluje.
“U ekonomskom smislu to je dobra lična karta. U političkom smislu to će pomoći da otvorimo poglavlja u pregovorima sa EU. Ne znam koja opcija može da ospori ove ciljeve. Možemo da govorimo o tome da li je moglo brže..”, rekao je Ljajić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva