:

:

TV Most

clock

April 11, 2015   12:05

0

121

Regionu potrebna snažnija ekonomska integracija

"U političkom smislu nije nam potrebno bratstvo i jedinstvo, ali nam je potrebna racionalna i odgovorna, bliska saradnja na svim poljima, od izgradnje infrastrukturnih projekata do zajedničkog izlaska na treća tržišta," rekao je Vučić.

Premijer kaže da iskreno veruje da se, bez obzira na to šta se dešavalo u prošlosti, region može okrenuti budućnosti, pomirenju i boljem životu.

"Svako od nas radi ili bar pokušava da radi u interesu sopstvenog naroda ili države, ali svi mi samo zajedno možemo da uradimo dobre stvari za nas. Sami, odvojeni i posvađani bićemo mala i beznačajna tržišta, s umirućim ekonomijama, politikama prošlosti, a ne budućnosti, i baš zato sam i pred Angelom Merkel jasno i nedvosmisleno izneo stav o neophodnosti snažnijih i bližih, pre svega ekonomskih integracija na Balkanu, jer to je dobro i potrebno svima," naveo je Vučić za Nezavisne novine.

Potrebna nam je, kaže, racionalna i odgovorna, bliska saradnja na svim poljima, od izgradnje infrastrukturnih projekata do zajedničkog izlaska na treća tržišta.

Upitan da li će u julu prisustvovati obeležavanju 20 godina od zločina u Srebrenici, premijer kaže da osuđuje taj "užasni zločin" i da poštuje svaku žrtvu.

Smatra, međutim, da je o konkretnim političkim manifestacijama rano govoriti.

"Uostalom, predsednik Boris Tadić je već bio u Srebrenici," podsetio je.

Premijer je istakao da Srbija iskreno želi unapređenje odnosa Srbije i BIH.

"Srbi, Bošnjaci i Hrvati vekovima žive na ovim prostorima. Ni u budućnosti nećemo moći jedni bez drugih. Kad to neke usijane glave budu razumele, biće bolje za sve nas" naveo je Vučić.

Istakao je da je to razumeo i mnogo toga naučio iz sopstvenih grešaka i, kako kaže, lične, političke uskogrudosti.

"Sve ovo sam rekao samo zato što mi se čini da je politika delimična prepreka unapređenju naših odnosa u svim sferama društvenog života, iako su ti odnosi bolji nego ranije" rekao je Vučić.

Govoreći o rezultatima sprovođenja Sporazuma o specijalnim vezama Srbije i Republike Srpske, premijer kaže:

"Reubliku Srpsku volimo, baš kao što ljudi u Srpskoj vole Srbiju više od svega. BiH poštujemo, njen teritorijalni integritet i suverenitet. Imamo velike planove i verujem da će građani Srpske u narednom periodu osetiti i više konkretne podrške i pomoći od Srbije, a snažna Srbija, uveren sam, uvek će značiti i mir u regionu, ali i jaku Srpsku" naveo je Vučić.

Premijer je poručio da poštuje sve institucije RS i sve njene političke aktere, te da ne misli da se meša u političku scenu Srpske.

Najavio je da će pozvati predsednika RS Milorada Dodika i Mladena Bosića da "razmene mišljenja o svim važnim temama i pokušaju da usaglasimo poglede na budućnost celog regiona i saradnju Srbije i Srpske."

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva