:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Maj 11, 2018   12:05

0

153

Regionalnim inovacionim centrima zadržati mlade u Srbiji

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar Nenad Popović je rekao da je izgradnja inovacione infrastrukture veoma važna za sve regione u Srbiji. 

"Mladi u Beogradu, Novom Sadu i Nišu imaju mnogo bolje uslove za razvoj svojih inovacionih ideja i pokretanje start ap kompanija. Mi želimo da svim gradovima u Srbiji omogućimo istu takvu mogućnost, da svoje ideje pretvore u realan život i osnuju svoje start ap kompanije", navodi Popović.

Maksimalan iznos sredstava koja se dodeljuju jednoj loklanoj samoupravi ili organizaciji koja se prijavi na konkurs je 46 miliona dinara.  

"Suma konkursa je 250 miliona dinara i mogu da se prijave lokalne samouprave zajedno sa organizacijama koje žele da se bave inovacijama, a komisija koja će raditi na analizi svih tih programa će da odabere najbolje", navodi ministar.

Dodaje da maksimalan iznos sredstava koja se dodeljuje jednoj lokalnoj samoupravi i organizaciji iznosi 46 miliona dinara.

Navodi da će mladi dobiti prostor gde će moći da rade – potpuno osavremljen najnovijim tehnološkim dostignućima, ali i mentorsku podršku.

"Mladi će imati mentorsku podršku jer mladi koji počinju da rade i nemaju novca da plate računovođe, pravnike i druge, će u centrima imati pravnu, finansijsku i mentorsku podršku – kako da svoj proizvod odnosno ideju plasiraju od proizvodnje do tržišta. Kako da privuku investitore da ulože u njihov proizvod i kako da otvore nova radna mesta. Kako da svoj proizvod plasiraju na teritoriji Srbije ili kako da izvezu svoju ideju na evropsko ili svetsko tržište", objašnjava Popović.

Navodi da su za konkurs najviše zainteresovani glavni regionalni centri.

"Najviše su zainteresovani glavni regionalni centri jer je tu najveći broj mladih i pretpostavljam da će oni biti prvi koji će da se prijave na konkurs", navodi ministar.

Dodaje da je važna saradnja sa fakultetima naučno-istraživačkim organizacijama i inovacionim zajednicama.

Ističe da Srbija ima odlično mesto u inovacinoj strukturi Evrope.

"Naši mladi koji izlaze sa tehničkih fakulteta mogu odmah da nađu posao ne samo u Srbiji, već bukvalno u svim evropskim zemljama, a naš cilj je da sačuvamo mlade, da ne odlaze, da im omogućimo inovacionu strukturu kako bi ovde u Srbiji svoje ideje mogli da realizuju i ovde otvore svoje start ap kompanije i zaposle što više svojih kolega", zaključio je ministar.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva