:

:

TV Most

clock

Maj 22, 2015   12:05

0

117

Regionalna saradnja osnova ekonomskog razvoja

Dačić je, takođe, izrazio očekivanje da će sprovođenje Strategije Regionalnog saveta za saradnju (RSS) za Jugoistočnu Evropu (JIE) 2020. godine otvoriti nove mogućnosti za povezivanje regionalnih inicijativa sa aktivnostima EU.

"Uveren sam da regionalna saradnja, orijentisana ka konkretnim projektima, predstavlja osnovu za ostvarivanje ekonomskih i političkih prioriteta regiona. Upravo nam Strategija za JIE 2020 ukazuje da čitav region mora zajednički da se suoči sa pitanjima koja su od ključnog značaja za sve nas, a to su ekonomski rast i kreiranje novih radnih mesta", rekao je Dačić na godišnjem sastanku RSS.

On je dodao i da smatra da će tom strategijom biti olakšan pristup višekorisničkom IPA fondovima (pretpristupna pomoć) kao i drugim zainteresovanim donatorima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, Srbija se "kontinuirano zalaže" za intenziviranje svih oblika regionalne saradnje, koji bi doprineli stabilnosti regiona, njegovoj evropskoj integraciji i međunarodnoj afirmaciji.

"Proaktivan pristup Srbije razvoju dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, kao i rezultati dijaloga sa predstavnicima Prištine i važne političke odluke koje je donela vlada Srbije, prepoznala je i EU, što se posebno ogleda u odluci Evropskog saveta da otvori pregovore o pristupanju Srbije EU", ukazao je Dačić.

Napomenuvši da među građanima Srbije postoji svest da je u toku složen i težak period sprovođenja neophodnih reformi, on je ocenio da je Srbija napravila veliki napredak u brojnim oblastima, poput borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i na planu unapređivanja ljudskih i manjinskih prava.

Kako je rekao, zahvaljujući sprovedenim reformama Srbija je uspela da u poslednjih godinu dana privuče 1,3 milijarde evra novih investicija, a usvojen je i niz reformskih zakona u cilju ozdravljenja privrede i okončanja procesa restrukturiranja i privatizacije.

Dačić je dodao i da će jedan od prioriteta vlade biti sveobuhvatna reforma državne administracije kako bi se podigao kvalitet javnih usluga i povećala odgovornost službenika u obavljanju poslova javne uprave.

Istakavši značaj koji RSS ima za promovisanje i unapređenje međusobnog dijaloga na svim nivoima i u svim oblastima od interesa za region, Dačić je pohvalio rezlutate koje je Savet postigao u prethodnom periodu napomenuvši da je za njih najzaslužniji generalni sekretar Goran Svilanović i da bi "logičan potez" bio njegov reizbor na tu funkciju.

Dačić je istakao i da su sastanci, koji su održani u Beogradu, Prištini, Briselu u formatu „Zapadnobalkanske šestorke", doprineli daljem jačanju stabilnosti regiona, kao i da su potvrdili da regionalna saradnja i ekonomska stabilnost predstavljaju zajedničko „sredstvo" za postizanje evropskih standarda i ispunjavanje kriterijuma za članstvo u EU.

"Budućnost regionalne saradnje zavisi isključivo od nas samih, odnosno od angažovanja svih relevantnih aktera u regionu na produbljivanju međusobnih odnosa na svim nivoima, što je jedini način za postizanje opipljivog napretka", zaključio je Dačić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva