:

:

TV Most

clock

Oktobar 21, 2016   12:05

0

127

Regionalna saradnja ključna za Zapadni Balkan

Predstavnik IFC za Makedoniju i Crnu Goru Zoran Martinovski naglasio je da je regionalna saradnja ključna za stabilnost, ekonomski razvoj i mir.

Prema njegovim rečima, iz političkog ugla su dobrosusedski odnosi važni kako bi se promovisala tolerancija, iz bezbednosnog zbog zajedničke borbe protiv organizovanog kriminala i trgovine ljudima.

Kada je reč o ekonomskoj dimenziji, Martinovski naglašava da je regionalna saradnja bitna za ekonomski razvoj i rast, ali i stvaranje radnih mesta, što direktno utiče na životni standard ljudi.

Istovremeno je ukazao da region mora da nadoknadi zaostatak za ostatkom Evrope, napominjući da je BDP po glavi stanovnika na Zapadnom Balkanu upola manji od onog u 11 zemalja Centralne i Istočne Evrope, iznosi 1/3 odsto BDP-a zemalja Južne Evrope, i samo 1/4 odsto BDP-a najbogatijih zemalja Evrope.

Martinovski naglašava da je najvažnije posvetiti se konkurentnosti, te dodaje da ovaj region nije uspeo na efikasan način da iskoristi talente koje ima.

Takođe je konstatovao da region Zapadnog Balkana pruža veoma zanimljive mogućnosti.

Martinovski ukazuje da je Zapadni Balkan jedinstven po tome, u poređenju sa drugim regionima, da sve države teže da postanu članice EU.

Å ef odseka za analizu međunarodnih politika u Evropskoj centralnoj banci (ECB) Livio Straka rekao je da živimo u vreme ekonomskog rasta, niske inflacije, ali i rizika od Bregzita i predstojećih američkih predsedničkih izbora.

On je ukazao da Bregzit predstavlja kraj EU kakvu je znamo, jer po prvi put jedna zemlja napušta Uniju, što dovodi do strukturalne promene u istoriji starog kontinenta.

Straka očekuje, međutim, samo kratkoročne posledice Bregzita, a ECB prognozira nastavak umerenog rasta, zahvaljujući potrošnji, kao i da će inflacija ostati na niskom nivou.

Dugoročni izazovi su, kako je ukazao, završavanje posla oko bankarske unije, Bregzit, evroskepticizam, rast populizma i povratak na nacionalne politike.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva