:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Februar 27, 2018   12:05

0

184

Region okovan snegom, ledom i temperaturama u minusu


Aerodrom u Podgorici je ponovo otvoren za saobraćaj, ali je više letova otkazano.



U Hrvatskoj su samo dve meteorološke stanice zabeležile temperature vazduha iznad nule, dok je u većini gradova temperature pala ispod minus 10.



Smatra se da je ovo najhladnija zima u ovom veku.



Dalmacija je odsečena, a ljudi se, prema izveštajima hrvatskih medija, za hranu bore sa vukovima.



Za područje Velebitskog kanala izdato je crveno upozorenje, pa se građani pozivaju da ako mogu ne kreću na put.



Hrvatski meteorolozi tvrde da je ovo vrh ledenog talasa i da će tokom naredna tri dana temperature biti I ispod minus 20 stepeni, ali je će osećaj hladnoće biti veći zbog jakog vetra..



DHMZ je izdao posebno upozorenje, za petak kada je moguća ledena kiša: "Čeka nas nešto izuzetno opasno", poručili su hrvatski meteorolozi.



Temperatura u plusu u Hrvatskoj izmerena je samo na Prevlaci 2,8 stepena i Palagruži 0 stepeni.



Meteorolozi su i za danas izdali upozorenje na opasne hladne talase.



Za sutra je na snazi upozorenje najvišeg stepena za Rijeku i Split, dok je u četvrtak na snazi upozorenje najvišeg stepena za čak šest gradova: Zagreb, Karlovac, Gospić, Knin, Rijeku i Split.



I dalje nije prohodno za kamione prema moru i u suprotnom pravcu.



Slično vreme je i u BiH, gde visina novog snežnog pokrivača iznosi od 1 do 10 centimetara na severozapadu i od pet do 15 centimetara u centralnim delovima zemlje.



Temperature u većem delu BiH u minusu, sam ponegde u do pet stepeni Celzijusa.



Nove snježne padavine i veoma niska temperatura tokom noći dodatno su otežali i usporili odvijanje saobraćaja na putevima u Republici Srpskoj, a za sve kategorije vozila neprohodni su pravci Mrkonjić Grad-Glamoč preko prevoja Mliništa i Novo Selo-Šipovo, kao i regionalni put Ulog - Klanci preko prevoja Morine.



I na ostalim putevima u višim predelima i preko planinskih prevoja saobraća se otežano, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.



Zbog ugaženog snega i leda na kolovozu otežano je saobraćanje na većini putnih pravaca i u Federaciji BiH, posebno u planinskim predelima, a dodatne poteškoće na putevima na području Bihaća, Bosanskog Petrovca i Ključa uzrokuje jak vetar koji stvara snežne nanose.



Štab Zimske službe FBiH proglasio je zimske uslove vožnje, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gde je kolovoz pod snegom, do stvaranja uslova za bezbedno saobraćanje.



Na graničnim prelazima u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta.



Na graničnom prelazu Izačić, zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj.



Dežurni meteorolog Vučina Popović saopštio je Televiziji Crne Gore da jutros u toj zemlji pada slab sneg, te da je na severu došlo i do razvedravanja.



U Podgorici je jutros u sedam sati bilo minus dva stepena, a najhladnije je bilo na Žabljaku -17 stepeni.



"Snega ima u većem delu zemlje, jedino ga nema na području Boke, a visina snega iznosi u Podgorici, Nikšiću, Pljevljima i Baru oko pet centimetara, u Ulcinju je 12 centimetara, na Cetinju 25, Kolašinu 30, a na Žabljaku čak 113 centimetara", rekao je Popović.



Ništa bolja situacija nije ni u Makedoniji, ali su magistralni putevi u toj zemlji prohodni, pa je ukinuta zabrana kretanja za teretna vozila.



Sneg je otežao saobraćaj i na području gotovo čitavog kontinentalnog dela Albanije, a sneg je pao i u Tirani.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva