:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Maj 04, 2015   12:05

0

220

Reforme u fokusu regionalnog skupa u Briselu

Svilanović je, u izjavi Tanjugu, naveo da je Savet za regionalnu saradnju organizovao predstavljanje celog regiona briselskoj javnosti koju, kako je precizirao, ne čine samo zvaničnici iz Evropske komisije, već i predstavnici Evropskog parlamenta (EP), raznih nevladinih organizacija, kao i svih zemalja članica Evropske unije.

"Ideja je da se, kroz učešće svih ministara iz regiona, predstavnika EP i izvestilaca za zemlje koje su u procesu pridruživanja, uključujući i Srbiju, kao i predstavnike nevladinih organizacija iz Brisela i regiona, pošalje jasna poruka o tome dokle se stiglo u procesu reformi", objasnio je Svilanović.

Cilj skupa je takođe, dodao je, da se pošalje poruka o tome do koje mere su zemlje spremne da odlučno, uz podršku Evropske komisije i svojih evropskih partnera, nastave proces unutrašnjih reformi i proces prilagođavanja pravilima Evropske unije.

Prema njegovim rečima, glavni govornik će biti evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, ali će pored njega tu biti i predstavnici EP, naših zemalja i nevladinog sektora.

"Skup ćemo početi predstavljanjem Balkanskog barometra, i ovo će biti prvi put da se objave svi podaci iz barometra i da se vidi šta građani u regionu misle i o EU i o sopstvenim reformama, i kakva su im očekivanja", najavio je Svilanović.

Takođe će se čuti šta poslovna zajednica misli o tom procesu i kako vidi današnji trenutak u regionu, u svakoj pojedinačnoj zemlji, i kakva su im očekivanja u bliskoj budućnosti, zaključio je predsednik Saveta za regionalnu saradnju.

Konferenciju, čiji su glavni organizatori Savet za regionalnu saradnju i Balkanski fond za demokratiju, otvoriće uz Hana i premijer Albanije Edi Rama, a učešće su najavili i ministri spoljnih poslova iz šest zemalja regiona, uključujući ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića.

Očekuje se i prisustvo izvestioca EP za Srbiju Dejvida Mekalistera, kao i poslanici EP Edvard Kukan, Ulrike Lunaček, Tanja Fajon, Ivo Vajgl i Andrej Plenković, uz učešće brojnih eksperata i predstavnika civilnog sektora.

Predviđen je i zajednički koncert tri pevačice tradicionalnog folklora: Biljane Krstić iz Srbije, Amire Medunjanin iz Bosne i Hercegovine i Tamare Obrovac iz Hrvatske.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva