:

:

TV Most

clock

Januar 25, 2016   12:05

0

116

Reforma penzionog sistema uprkos protivljenjima

"Reforma penzionog sistema se mora sprovesti, to je neophodno. Dilema je reformisati sistem ili dozvoliti da se uruši", rekao je sinoć Cipras u govoru pred oko 4.000 pristalica na atinskom stadionu.

Kako se očekuje, zakon o reformi penzionog sistema naći će se pred poslanicama parlamenta početkom sledećeg meseca, prenela je agencija AFP, napominjući da se ovoj reformi protive levičari i unutar same Sirize.

Cipras je ponovio da neće smanjivati penzije, ističući da su ih prethodne vlade "već smanjile za 40 odsto" pod pritiskom EU i MMF, glavnih međunarodnih kreditora Grčke.

On je kritikovao opoziciju desnice, tvrdeći da je njegova borba sa Briselom iznedrila trajne promene u EU.

"Evropa više nije ista", kazao je Cipras, misleći na rastuće raspoloženje protiv mera štednje u Portugaliji, Španiji i Italiji.

Grčki sindikati su prošle nedelje postigli dogovor o generalnom štrajku protiv reforme penzionog sistema koji će biti održan početkom februara.

"Odlučeno je da se 24-časovni štrajk održi 4. februara", saopštio je većinski sindikat u privatnom sektoru GSEE.

"Nacrt zakona o socijaloj zaštiti uništava penzionere, radnike i buduće generacije", navode predstavnici sindikata, prenosi AFP.

Grčka se nalazi pod pritiskom međunarodnih kreditora da smanji izdvajanja za penzije koja su najveće u Evropskoj uniji.

Vlada u Atini najavila je planove za smanjenje maksimalnih penzija sa sadašnjih 2.700 na 2.300 evra i uvođenje nove minimalne garantovane osnovne penzije od 384 evra.

Prema trogodišnjem planu dogovorenom sa Evropskom komisijom, Evropskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, Grčka mora da uštedi 1,8 milijardi evra izdvajanja za penzije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva