:

:

TV Most

clock

Oktobar 07, 2015   12:23

0

134

Reforma građevinskih dozvola-konkurentniji region

Novi sistem za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola u Srbiji koji koji će biti uveden 1. januara 2016. godine višestruko će ubrzati vreme potrebno za izdavanje dozvola, odnosno skratiti tu proceduru za 40 odsto, smanjiti troškove i do pet miliona dinara za određene delatnosti, uvesti transparentnost i smanjiti korupciju, istaknuto je na skupu.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je u Srbiji u 2015. izdato skoro 50 odsto više građevinskih dozvola u odnosu na prosek prethodnih sedam godina.

Cilj je da region zapadnog Balkana učinimo zajedno konkurentnijim tako što ćemo stvoriti dobar ambijent za investiranje, poručila je Mihajlović na otvaranju Međunarodnog foruma "Građevinske dozvole za konkurentniji region".

Ona je podsetila da je Srbija krajem prošle godine usvojila izmene Zakona o planiranju i izgradnji i da je na primer u julu 2015. izdato 1.028 građevinskih dozvola što je za 35 odsto više nego u julu 2014.

"Započeli smo reformu izdavanja građevinskih dozvola i pokazali da je moguće izdati dozvolu za svega pet dana, kao što je to slučaj u Beogradu", istakla je Mihajlović i dodala da se ranije u Srbiji čekalo i po nekoliko godina na građevinske dozvole.

Ranije su investitori, kako je kazala, "obijali pragove" i išli od jedne do druge institucije i javnih preduzeća kako bi dobili razne saglasnosti za izdavanje građevinske dozvole.

Mihajlović je poručila da Srbija ima strategiju da bude konkurentna, ali i da učini region zapadnog Balkana konkurentnijim tako što će smanjiti birokratske prepreke, korupciju i poboljšati ambijent za investiranje.

Stalni predstavnik MMF u Srbiji Daehang Kim izjavio je da je Vlada Srbije postigla veliki uspeh u reformi sistema izdavanja građevinskih dozvola, koji je vredan poštovanja, i poručio da zemlje regiona treba da slede taj primer.

Vlada Srbije sprovela je i drugu važnu reformu tako što je izmenila Zakon o radu, rekao je Daehang.

Kada sam došao 2013. godine u Srbiju tada su srpske vlasti rekle da su dve najvažnije reforme - u oblasti izdavanja građevinskih dozvola i radnog zakonodavstva i to je ujedno bio i test za srpsku vladu", rekao je Daehang.

On je kazao da je tada izdavanje građevinskih dozvola bilo jako komplikovano, sa mnogo procedura, koje su bile zamršene kao "špagete", što je plašilo i teralo investitore.

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi istakao je da je Srbija uspešno sprovela reforme, uključujući dosta toga urađenog na poboljšanju sistema izdavanja građevinskih dozvola.

Prema njegovim rečima, premijer Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednica vlade Zorana Mihajlović imali su veliku ulogu u sprovođenju reformi.

"Bez njihovog vođstva u ovoj reformi i donosenju odluka možda bismo i dalje bili zaglavljeni u onom sistemu", rekao je Kirbi.

Ambasador Švajcarske Žan Daniel Ruh čestitao je Vladi Srbije na otpočinjanju ključnih reformi koje su, kako je istakao, već dale rezultate.

U Srbiji posluje 200 švajcarskih kompanija, podsetio je Ruh, dodajući da one, po njihovim navodima, primećuju veliki napredak kada je u pitanju povećanje efikasnosti procedura i skraćivanja vremena čekanja na potrebne dozvole.

Ruh je primetio da se Srbija u tom pogledu sve više približava evropskim zemljama, uključujući Švajcarsku.

Potpredsednik Narodne skupštine Srbije i predsednik Ekonomskog kokusa Vladimir Marinković istakao je da će parlament i dalje podržavati reformske poteze, kao što je bilo donošenje ključnog zakona za dalje sprovođenje teških ekonomskih reformi - novog Zakona o planiranju i izgradnji.

To je, dodao je, najvažnije za stvaranje kvalitetnog i povoljnog poslovnog ambijenta i davanje mogućnosti za privlačenje velikih investicija iz celog sveta - SAD, arapskih zemalja, Kine, EU i otvaranje novih radnih mesta.

Marinković je podsetio da je Srbija bila na 186. mestu kada je u pitanju izdavanje građevinskih dozvola, i izrazio nadu da će naša zemlja u ovoj godini puno napredovati kada je u pitanju "duing biznis" lista Svetske banke.

On je naglasio da izdavanje elektronskih građevinskih dozvola u Srbiji od 1. januara 2016. godine ide u prilog tome da javni sektor i administracija budu efikasniji i angažovani u korist privrede i građana, kao i da se krene u snažnu borbu protiv korupcije.

Direktor GIZ Srbija Zigmund Miler kazao je da je kreiranje zdravog i konkurentnog investicionog ambijenta preduslov za napredak svake zemlje, ukazavši i na neophodnost saradnje u regionu.

„Imamo velika postignuća u svim zemljama regiona, velike rezultate u reformama administracije i poboljšanu konkurentnost“, istakao je Miler, pohvalivši napore koje je Vlada Srbije učinila u tom pravcu, usvajanjem novog Zakona o planiranju i izgradnji i time što će uvesti elektronske dozvole.

Predsednik UO NALED-a Vladan Atanasijević istakao je da je NALED ponosan na učešće u projektu koji će značajno unaprediti atraktivnost naše zemlje na globalnoj investicionoj mapi i činjenicu da je obezbedio podršku vlada Nemačke i Švajcarske u iznosu od 400.000 evra za izradu softvera koji će pripasti Srbiji.

Na forumu učestvuju ministri iz zemalja regiona zaduženi za građevinarstvo i urbanizam.

Forum koji se održava u Palati Srbija, organizuju Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, NALED, GIZ Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštinskih usluga, koji finansiraju Vlade Nemačke i Švajcarske i USAID Projekat za bolje uslove poslovanja.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva