Vesti
Referentna kamatna stopa ostaje četiri odsto

15:02, 10.08.2017

|

Izvor: RTS

Izvršni odbor Narodne banke Srbije zadržao je referentnu kamatnu stopu na četiri odsto, saopštila je centralna banka.
Foto Tanjug
U saopštenju se navodi da je pri odlučivanju Izvršni odbor imao u vidu međunarodne faktore, kao i novu srednjoročnu projekciju inflacije. Ocenjeno je da kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu i dalje karakteriše neizvesnost, što se pre svega odnosi na svetske cene primarnih proizvoda, a najviše na naftu.

"Na međunarodnom finansijskom tržištu neizvesnost u najvećoj meri i dalje proističe iz divergentnosti monetarnih politika vodećih centralnih banaka, Federalnih rezervi i Evropske centralne banke, što može da utiče na tokove kapitala prema zemljama u usponu", precizira se u saopštenju.

Iz NBS podsećaju i da se inflacija od početka godine kreće u granicama cilja, te da kretanja u drugom tromesečju potvrđuju da je ona početkom godine bila vođena poskupljenjem malog broja proizvoda i usluga.

Ocenjeno je i da niska i stabilna bazna inflacija na nivou od oko dva odsto međugodišnje, kao i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede koja se nalaze unutar granica cilja, kako za jednu tako i za dve godine dana unapred, takođe ukazuju da su inflatorni pritisci i dalje niski.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja od tri odsto plus ili minus 1,5 procentnih poena.

"Inflaciju će usporavati visoka baza kod cena naftnih derivata, a od početka 2018. i izlazak ovogodišnjih jednokratnih poskupljenja pojedinih proizvoda i usluga iz međugodišnjeg obračuna, zbog čega će se ona kretati na nižem nivou od trenutnog. U suprotnom smeru delovaće postepen rast svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i agregatne tražnje u Srbiji", navodi se u saopštenju NBS.

Izvršni odbor je usvojio avgustovski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen u sredu, 16. avgusta. Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. septembra.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design