:

:

TV Most

clock

Novembar 09, 2017   12:05

0

205

Referentna kamata ostaje 3,5 odsto

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu novu, novembarsku projekciju inflacije i kretanje njenih ključnih faktora, očekivane efekte prethodnog ublažavanja monetarne politike, kao i bolje ekonomske performanse tokom trećeg tromesečja i izglede za naredni period, saopšteno je iz NBS.
Ocenjeno je da su inflatorni pritisci i dalje niski, na šta ukazuju usporavanje ukupne i bazne inflacije poslednjih meseci, kao i usidrena inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede u granicama cilja NBS.

Efekti suše na cene hrane bili su manji od očekivanih, a na smanjenje inflacije deluju i niže uvozne cene.

Pored toga, fiskalna kretanja od početka godine znatno su povoljnija od očekivanih, a premija rizika je pala na najniži nivo otkada se prati za Srbiju, čemu je, pored globalnih faktora, doprinelo jačanje domaćih makroekonomskih fundamenata, navodi se u saopštenju.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja od 3,0 odsto plus/minus 1,5 procenata, i da će u prvoj polovini 2018. biti na nižem nivou od trenutnog, zbog efekta visoke baze kod cena naftnih derivata i drugih proizvoda koji su jednokratno poskupeli početkom ove godine.

U suprotnom smeru će, kako se procenjuje, delovati očekivan rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i agregatne tražnje.

Izvršni odbor je usvojio danas novembarski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen u sredu, 15. novembra. Tom prilikom, detaljno će biti obrazložene odluke monetarne politike i makroekonomska kretanja koja ih opredeljuju.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 7. decembra.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva