:

:

TV Most

Foto: Oscar

clock

Januar 15, 2015   18:28

0

228

Rediteljka Maja Miloš član žirija u Roterdamu

Maja Miloš je 2012. godine na festivalu u Roterdamu osvojila glavnu nagradu "Hivos Tiger Award", kao i nagradu holandske kritike.

U takmičarski program za prvi i drugi film ove godine je uvršteno 13 igranih filmova iz celog sveta.

Petočlani žiri izabraće tri filma koji će dobiti tri ravnopravne nagrade festivala od po 15.000 evra.

Članovi žirija "Hivos Tiger Award" su, pored Maje Miloš, poznata holandska pozorišna i filmska glumica Johanna Ter Steege, direktor španske kinoteke Jose Maria Prado Garcia, australijski autor Rolf de Heer i nagrađivani japanski producent Shozo Iciyama.

Festival u Roterdamu se održava od 21. januara do 1. februara, a svečana ceremonija dodele nagrada održaće se 30. januara.

Kao što je ranije objavljeno, na ovom festivalu biće prikazana tri filma iz Srbije - "Naše telo" reditelja Daneta Komljena u takmičarskom programu kratkog metra, dokumentarac "Živan pravi pank festival" Ognjena Glavonića u programu "As long as it takes" i igrani film "Nebo iznad nas" reditelja Marniusa Grouthofa u programu "Lime Light" (manjinska koprodukcija).

Pored toga, tri srpska bioskopa - "Fontana" (Beograd), "Eurocinema" (Subotica) i "Kupina" (Niš) biće deo ovog festivala, tako što će se i u njima održati simultano svetske premijere iz Roterdama.

Odabrano je ukupno 16 bioskopa van Holandije. Pored ova tri iz Srbije, sa po jednom dvoranom su zastupljene Italija, Slovenija i Španija, a sa po pet bioskopa Velika Britanija i Poljska.

To je prvo izdanje revolucionarne platforme koja prenosi uzbuđenje festivalske premijere u bioskope širom Evrope i integriše internet i socijalne mreže u samo festivalsko tkivo. Publika u bioskopima nakon premijere putem live streaming veze moći će da pozdravi reditelja i ekipu filma, koji će biti u Roterdamu i da razgovara sa njima postavljajući im pitanja preko Tvitera.

Program Roterdamskog festivala u Srbiji će biti realizovan zahvaljujući Petru Mitriću, selektoru Festivala evropskog filma Palić, uz podršku Miše Mogorovića (producentska kuća Art & Popcorn), programskog direktora FEF Palić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva