:

:

TV Most

clock

Jun 12, 2015   12:05

0

198

Realno-do kraja godine otvaranje poglavlja



"Izuzetno je važno da Srbija što je moguće pre otvori prva pregovaračka poglavlja, a naš cilj je da to uradimo do kraja godine i svakim danom smo sve više uvereni da će se to i ostvariti", rekla je ona.

Milenković je na skupu "Spoljna politika Srbije - ženski pečat" u Skupštini Srbije ocenila da je "atmosfera takva da se realno može očekivati da će se to desiti" i da postoje argumenti koji govore o napretku u procesu evropskih integracija.

Milenković je navela da u procesu evrointegracija postoje određene specifičnosti koje su isključivo političke i pojasnila da tu misli na dijalog Beograda i Prištine i da će pregovarački put do kraja biti obeležen tim političkim tonom.

Milenković je ukazala da deceniju ranije nije postojao ni politički ni društveni konsenzus o procesu evropskih integracija kao strateškom cilju i da je to bila suštinska borba tih godina, a da se danas to pitanje ne postavlja, iako društvenog konsenzusa i dalje nema.

Na skupu, koji su organizovali Evropski pokret, Ženska parlamentarna mreža, fondacija "Fridrih Ebert" i Ženska platforma za razvoj Srbije, poručeno je da evropske integracije "nose ženski pečat".

Predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić istakla je da su žene važan činilac u Srbiji i da su zauzele važne pozicije u društvu i da stoje iza značajnih odluka.

Posebno je ukazala na položaj ministarki u Vladi Srbije, koje su na važnim pozicijama, pre svega u procesu evropskih integracija.

"ÄŒitava struktura je, kada su u pitanju evropske integracije, predominantno ženska", rekla je Minić koja je ukazala i da je potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović odigrala važnu ulogu u stvaranju dobre klime sa Albanijom i Kosovom u pogledu velikih infrastrukturnih objekata.

Navela je i da preostale dve ministarke u vladi - Kori Udovički i Snežana Bogosavljević Bošković rade na veoma važnim pitanjima - reorganizaciji administracije i regionalnom razvoju, odnosno poljoprivredi i zaštiti životne sredine.

Predsedavajuća Ženskom parlamentarnom mrežom Gordana ÄŒomić navela je da evropske integracije Srbije nose ženski pečat, a kao jednu od ključnih stvari koje su pred nama kada je spoljna politika u pitanju i na koji način žene mogu da nastave da ostavljaju svoj pečat označila sektor bezbednosti.

Pomoćnica ministra spoljnih poslova Marina Jovićević rekla je da su evropske integracije prvi spoljnopolitički cilj Srbije, da intezivna aktivnost u prethodnom periodu u toj oblasti za sada nije rezultirala otvaranjem prvih poglavlja, ali da se nada da će se napor Srbije uskoro videti.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva