:

:

TV Most

clock

Novembar 29, 2017   12:05

0

208

Reagovanja u Hrvatskoj nakon događaja u Hagu


Grabar Kitarović je na Island došla na poziv litvanske predsednice Dalije Gribauskajte i učestvovala je na samitu Veća žena svetskih lidera koji se održava od 28. do 30. novembra u Reykjaviku.




U Hrvatskom saboru burno su reagovali na vest da je Praljak popio otvor, piše Indeks. Prekinuta je sednica u trenutku kad je izlagala Anka Mrak Taritaš.



Miroslav Tuđman, poslanik HDZ-a i sin prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, rekao je da "Hrvatska nije proizvodila zlo, već se borila sa zlom".



Presuda izrečene osuđenoj šestorki u tom slučaju ga, kaže, užasavaju.



Hrvatski general Pavao Miljavac povodom presude u slučaju "Prlić i ostali" kaže da je "to potpuna nepravda".



"To je potpuna nepravda, jer niko nije uzeo u obzir da su u tih 4-5 meseci bile najžešće operacije Armije BiH. Niko ne spominje mudžahedine koji su činili strašne zločine. Računali smo na pravdu, ali pokazalo se da je Haški sud politički sud, ali ne znam koja je poruka", rekao je Miljavac za HRT.



Saborski zastupnik Miro Bulj je rekao da je "Praljak branio hrvatski narod i Hrvatsku i BiH".



"Da nije bilo hrvatskog vojnika imali bi još jednu Srebrenicu, a to je bihačka enkvala", tvrdi Bulj.



Žalbeno veće potvrdilo je kazne zatvora za Jadranka Prlića (25 godina), Bruna Stojića (20 godina) i Slobodana Praljka (20 godina), a u vreme kazni uračunato je i vreme koje su do sada proveli u zatvoru.



Praljak je nakon izricanja kazne povikao da odbacuje presudu i da nije ratni zločinac, a zatim je popio nešto iz bočice, a njegov advokat je rekao da je u pitanju otrov. Čitanje presude je zatim prekinuto.



Žalbeno veće Haškog tribunala odbilo je žalbu optuženih i potvrdilo zaključak da je udruženi zločinački poduhvat "uspostavio Franjo Tuđman i druge političke vođe sa ciljem uspostavljanja entiteta u skladu sa starim granicama Hrvatske".




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva