:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Januar 16, 2018   12:05

0

173

Reagovanja na ubistvo Ivanovića


"Tragedija. Saučešće porodici. Ali ovo ne može da doprinese miru i bezbednosti na KiM. Kao ni zapaljive poruke albanskih političara koji poručuju Srbima da se ne vraćaju na Kosovo. Srpska vlada se zalagala i zalagaće se za bezbednost i mirno rešenje pitanja Kosova", rekla je Zorana Mihajlović.



Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je povodom ubistva lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" da je "najvažnije sačuvati mir i ni po koju cenu ne reagovati ishitreno".



Mirović je ubistvo Ivanovića nazvao velikom tragedijom i naveo da je važno da državni organi Republike Srbije deluju što pre, kako bi se što pre otkrili počinioci zločina.



"ÄŒin koji se dogodio uznemirio je čitavu naciju, kako stanovnike Kosova i Metohije, tako i građane čitave Srbije. Više o tome saznaćemo od nadležnih organa", kazao je Mirović, podsetivši da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao sednicu Saveta za bezbednost.



EU misija na Kosovu snažno je osudila Ivanovićevo ubistvo.



Euleks je pozvao institucije na Kosovu i Metohiji da učine sve napore da se što pre pronađu počinioci zločina i što pre izvedu pred lice pravde, rečeno je Tanjugu u Euleksu u Prištini.



"Izjavljujemo iskreno saučešće porodici Olivera Ivanovića, rekla je portparolka Euleksa Dragana Solomon i dodala da će misija EU na KiM pružiti svu potrebnu podršku "vlastima u okviru svog mandata".



"Apelujemo na zajednicu da sarađuje sa vlastima i da održi mir i odgovornost u ovim teškim trenutcima", zaključila je Solomonova.



Zahir Tanin, šef Unmika šokiran je zbog ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative Sloboda Demokratija Pravda i snažno osuđuje taj čin, saopštio je Unmik.



"Tanin veruje da će istražne vlasti raditi brzo i efikasno i uverava da su sve međunarodne agencije na terenu spremne da podrže vlasti kako bi pomogle u hvatanju onih koji su odgovorni za ovaj zločin," navodi se na Tviter nalogu misije UN na Kosovu.



Tanin je izrazio najdublje saučešće porodici i prijateljima Ivanovića.



Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić rekao je nakon ubistva Ivanovića u opštinama na KiM u kojima Srbi čine većinu situacija mirna i da nema većih problema, osim nelagodnosti i nemira.



Jevtić je rekao da je je Ivanovićevo ubistvo svojevrsni šok, koji je u ionako napetu situaciju uneo dodatni nemir.



"Ovog jutra je u Kosovskoj Mitrovici neprijatna situacija, unela je nemir među sve koji žive na ovim prostorima i koji očekuju da se što pre rasvetli ova situacija", dodao je Jevtić.



Jevtić je, kako kaže, razgovarao sa komadantima Kfora kao i sa predstavnicima policije, a oni su, prema njegovim rečima, povećali broj patrola i policijskog prisustva u Kosovskoj Mitrovici.Što se tiče ostalih mesta na KiM u kojima Srbi čine većinu, situacija je, tvrdi Jevtić, mirna, nema većih problema ni pojačanih mera bezbednosti.



"Nema posebnih problama, ali ovo što se desilo unelo je osećaj nelagodnosti", kaže ministar za zajednice i povratak.



Stranačka koleginica i saradnica Olivera Ivanovića Ksenija Božović kaže da niko nije čuo pucnjavu u kojoj je ubijen Ivanović i dodaje da ga je pronašla ispred stranačkih prostorija komšinica koja se vraćala iz prodavnice.



"Spremala sam se da krenem na posao. Sekretarica je bila u kancelariji. Našla ga je prva komšinica koja je izašla da kupi hleb i vraćala se iz prodavnice. Videla ga je da leži ispred kancelarije", rekla je Božovićeva za Tanjug.



Komšinica je, kako kaže, obavestila sekretaricu koja je pozvala Hitnu pomoć.



"Sve se dogodilo u roku od dva, tri minuta. Nije se čula pucnjava...ako je četiri , pet metaka u njemu, pronađene su tri čaure", rekla je ona.



Upitana da li je bilo pretnji Ivanoviću, Božović je rekla da njegovi saradnici nisu znali za to i da je on bio čovek koji je druge štitio i nikada se nije žalio.



"Ništa nismo znali, ali samim tim kako se situacija odvijala, zatvor, pa puštanje iz zatvora, izbori...U po bela dana izrešetaš čoveka koji je krenuo da radi. Ljudi su uznemireni. Ne znam šta da kažem", rekla je Božovićeva.



Analitičar Dušan Janjić rekao je za RTS da je ubistvo Ivanovića rukopis devedesetih godina i da su jasne neke poruke među kojima je širenje straha među onima koji su delili Ivanovićeve ideje.



Janjić je rekao da se nada da se situacija neće preliti u barikade i nastavak terorističkih akcija.



Nepoznati napadači pucali su jutros na Olivera Ivanovica u Kosovskoj Mitrovici, koji je ubrzo podlegao povredama.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva