:

:

TV Most

clock

April 24, 2017   12:05

0

115

Reagovanja na rezultate izbora u Francuskoj

Predsednik Evropske komisije žan Klod Junker čestitao je Emanuelu Makronu na kvalifikaciji za drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj i poželeo nezavisnom centrističkom kandidatu sve najbolje u odlučujućem nadmetanju 7. maja sa liderkom krajnje desnice Marin Le Pen.

"Junker je čestitao Emanuelu Makronu na postignutom rezultatu u prvom krugu i poželeo mu sve najbolje u narednom krugu", napisao je na Tviteru Junkerov portparol Margaritas Šinas, prenosi Rojters.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozdravila je rezultat koji je nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron postigao u prvom krugu izbora za predsednika Francuske.

"Kada vidim zastave Francuske i EU kako pozdravljaju rezultat Emanuela Makrona, to je nada i budućnost naše generacije", poručila je Mogerinijeva putem Tvitera.

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefen Zejbert, pozdravio je uspeh centriste Emanuela Makrona u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, poželevši mu "sve najbolje u naredne dve nedelje".

"Dobro je da je Emanuel Makron uspeo sa svojim stavom za uspešnu EU i ekonomiju društvenog tržišta", naveo je Zejbert na Tviteru.

Na rezultate izbora regaovao je i nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel koji je naveo je da je siguran da će Emanuel Makron biti izabran za predsednika Francuske u drugom krugu 7. maja.

Gabrijel je pozdravio rezultate projekcija prema kojima centrista Makron vodi ispred kandidatkinje krajnje desnice Marin le Pen, preneo je AFP.

Holandski desničarski političar i lider antiislamske i antiimigrantske Partije slobode Gert Vilders saopštio je da se nada da će budući predsednik Francuske biti Marin Le Pen.

Vilders je pozdravio rezultate prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj kao "sjajan dan za patriotizam u Francuskoj i u drugim mestima koje žele više nacionalnog suvereniteta, a manje Evropske unije i imigracije".

"Upravo sam joj uputio iskrene čestitke. Sada kada je otvoren put za žestok drugi krug, nadam se predsedniku Le Pen", naveo je Vilders, koji je i poslanik u holandskom parlamentu, preneo je AFP.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva