:

:

TV Most

clock

Novembar 22, 2017   12:05

0

251

Reagovanja na presudu Ratku Mladiću


Haški tribunal osudio je nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.



Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da presuda nije iznenađenje za srpski narod i poručila da treba da gledamo u budućnost, kako bismo konačno imali stabilnu državu.



"Moramo ostaviti prošlost iza sebe", dodala je Brnabićeva.



Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da Haški sud nije imao za cilj da postigne pomirenje, već da dokaže da su Srbi jedini krivci u prethodnom građanskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije.



Kako je rekao Dačić za Tanjug, na Srbiji je da prihvati greške koje su bile u prošlosti, "ali da ne dozvoli da budemo optuženi za nešto za šta nismo krivi, a naročito da ne dozvolimo da oni koji su ostali bez osude, to koriste kao optužbu protiv celog jednog naroda".



Sin generala Ratka Mladića, Darko Mladić, rekao je da Srbi imaju drugačiji tretman u Haškom tribunalu.



"Ovo nije pravda, kao što je i sam general rekao, ovo je NATO sud, ništa novo nismo videli. Ovo je ratna propaganda koja je verifikovana i to predstavlja izazov sa kojim će se suočiti celi region", rekao je Darko Mladić za RTRS.



Poručio je da je prioritet da se sada generalu Mladiću spase život i da mu se obezbedi lečenje u Srbiji.



Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je izjavila da iako Haški tribunal nije odgovorio na postavljeni cilj pomirenja u regionu i zadovoljavanja pravde za sve žrtve, Srbija ostaje posvećena izgradnji odnosa u regionu zasnovanih na poverenju i usmerenih ka gradnji zajedničke budućnosti. 



Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić ukazao je da presuda Mladiću ne predstavlja iznenađenje, imajući u vidu dosadašnju sudsku praksu u Tribunalu, kao i ranije presude Mladićevim podređenima.



Dodao je da treba sprečiti novi talas etničke netrpeljivosti.



Ministarka pravde Nela Kuburović navela je da je danas težak dan za Srbiju i dodala da ne želi da komentariše presudu Ratku Mladiću, jer ona nije pravosnažna, već prvostepena.



Odgovorno tvrdim da Srbija ne beži od odgovornosti, rekla je Kuburovićeva i navela slučajeve procesuiranja ratnih zločina pred domaćim sudstvom, bez obzira na nacionalnost optuženih lica. Ministar odbrane Aleksandar Vulin podseća da je presuda prvostepena.



"Ne treba zaboraviti da je u pitanju prvostepena presuda i da, ako pravo nije samo reč, onda bi tek ostalo da se vidi šta će sud odlučiti u drugom stepenu", naveo je Vulin u izjavi dostavljenoj medijima.



Podsetio je da je tako hrvatski general Ante Gotovina u prvoj presudi bio osuđen kao ratni zločinac na više decenija robije, a u drugoj oslobođen svih optužbi.



Presudom Mladiću i prestankom rada Haškog tribunala konačno je došlo vreme da se sve zemlje bivše SFRJ mnogo više okrenu ka budućnosti, izjavila je potpredsednica Vlade i članica Predsedništva SNS-a Zorana Mihajlović.



"Vreme je i da srpski, hrvatski i bošnjački nacionalisti, koji su nanosili zlo drugim ljudima tokom krvavog rata, odu u prošlost, a da nove generacije pokušaju da izgrade jednu novu vrstu saradnje među zemljama regiona. To neće biti lako, ali drugi put ne postoji", saopštila je Mihajlovićeva.



Reagovanja političkih partija na presudu 



Predsednik SNP-a i ministar Nenad Popović rekao je da presuda potvrđuje da Haški tribunal nema veze sa pravom i pravdom, već da je reč o običnom političkom instrumentu, formiranom sa ciljem da čitavu srpsku naciju predstavi kao genocidnu.



Narodni poslanik i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ocenio je da je presuda Haškog suda spuštanje zavese na "najveću sramotu u istoriji svetskog pravosuđa". On tvrdi da je Mladić bio poslednja brana stvaranju islamske države u Evropi.



Narodni poslanik iz Socijaldemokratske partije Srbije, Meho Omerović, izjavio je da Tribunal nije uspeo u onom što mu je bio osnovni zadatak – pomirenje naroda u regionu, pravda za sve žrtve i preživele u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije.



Demokratska stranka smatra da je presuda Mladiću dugoočekivano zadovoljenje pravde i preduslov pomirenja, te da Srbija danas konačno ulazi u završnu fazu poglavlja zvanog Hag. "Istovremeno pozivamo sve učesnike javnog života da se uzdrže od promovisanja, opravdavanja i ratnohuškačkih izjava", saopštava DS.



Predsednik SDS-a Boris Tadić izjavio je da bez snažnih političkih inicijativa i preuzimanja odgovornosti i politike obostranog iskrenog izvinjenja za zločine koji su se dogodili, nema ni stvarnog pomirenja, niti održivog mira na Zapadnom Balkanu, a time i u Evropi. 



Lider opozicionog pokreta Dveri Boško Obradović odbacio je sve presude Haškog tribunala kao antipravne, nepravedne i antisrpske i dodao da je za njega Ratko Mladić heroj.



Lider SRS-a Vojislav Šešelj ocenio je da je presuda politička. "Presuda je politička, a uperena je protiv srpskog naroda koji je učestvovao u ratu, pomalo i protiv Srbije, a najviše protiv Republike Srpske", rekao je Šešelj za Televiziju Pink.



Predsednik DSS-a Miloš Jovanović izjavio je da je presuda Mladiću formalno pravno presuda jednoj osobi, ali da politički gledano to jeste i presuda srpskom narodu i Republici Srpskoj.



SPO i LSV su ukazali da je jako važno da se presuda jednom čoveku ne tumači kao presuda Srbiji i srpskom narodu.



Lider LDP-a ÄŒedomir Jovanović smatra da ta presuda treba da bude osnova na kojoj moramo graditi nove odnose, politiku pomirenja u celom regionu, a pre svega u BiH.



Presudu Haškog tribunala predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao sramnu, nemoralnu i nepravednu.



Ambasador SAD Kajl Skot napisao je na Tviteru: Pravda i, nadam se, malo spokoja, sve žrtve zaslužuju pravdu. Vreme je da se svi iznova posvete pomirenju i okrenu budućnosti, poručio je Skot. 



Žene u crnom pozdravile su presudu, ocenjujući da su, posle decenija njegovog bežanja i skrivanja i opstrukcije postupka, žrtve zločina i njihove familije konačno dočekale pravdu.



Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je, povodom izricanja presude, da je krajnje vreme da Srbija počne da se suočava sa sopstvenom prošlošću, "umesto što prikriva dokaze i pruža političku podršku ratnim zločincima".




EU poštuje odluku Tribunala




Evropska unija poštuje odluku Haškog tribunala iako ne komentariše pojedinačne presude, izjavila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.



"Presuda u slučaju Ratka Mladića pred Međunarodim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, koja je danas izrečena, dotiče se nekih od najmračnijih, najtragičnijih događaja u nedavnoj istoriji Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana, uključujući genocid u Srebrenici", ocenila je Mogerinijeva, prenele su agencije.



Upitan da prokomentariše presudu Mladiću, šef Delegacije EU Sem Fabrici rekao je da pruža podršku svim zemljama u regionu da podrže sve mehanizme tog međunarodnog suda, ali da EU ne komentariše pojedinačne slučajeve.



Na Tviteru se oglasio kosovski predsednik Hašim Tači, koji je naveo da je presuda Ratku Mladiću važna kako bi se osigurala pravda za žrtve. Kosovska vlada ocenila je, da doživotna kazna predstavlja uspostavljanje međunarodne pravde i satisfakciju za žrtve rata u BiH.



Kukan: Jasna veza između odgovornosti Mladića i zločina




Presuda Tribunala u Hagu je zakasnela, ali uspostavlja jasnu vezu između odgovornosti Ratka Mladića i zločina počinjenih devedesetih, kaže za Tanjug Eduard Kukan, predsedavajući Grupe za saradnju EP i Zapadnog Balkana.



On je dodao i da smatra da je presuda, koja dolazi 22 godine pošto su zločini počinjeni, "odavno zakasnela".



"Iako to neće vratiti one koji su nestali u ratu, nadam se da će ova presuda Međunarodnog krivičnog suda za Jugoslaviju doneti neku utehu porodicama koje su čekale razrešenje", poručio je Kukan, koji je i šef Delegacija Evropskog parlamenta za Srbiju.







 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva