:

:

TV Most

clock

Oktobar 19, 2015   12:05

0

140

Razvoj posle istraživanja zlata i jadarita

Otvaranje novih rudnika može da donese veliki broj novih radnih mesta, a neke procene govore da na jedno otvoreno radno mesto u rudarstvu dolazi njih devet u drugim oblastima, rekao je Antić na međunarodnoj konferenciji o rudarstvu u Beogradu.

On je naveo da Srbija sada ima 250 eksploatacionih polja na kojima se izvode rudarske aktivnosti i 100 istražnih polja na kojima rade neke od najvećih rudarskih kompanija iz sveta, poput Friporta, Rio Tinta i niza kompanija iz Kanade, koja je poznata rudarska zemlja, naveo je Antić i dodao da strane kompanije u geološka istraživanja u Srbiji ulažu od 10 do 100 miliona dolara godišnje.

Antić je ukazao da Srbija ima najznačajnije overene rezerve uglja - lignita, čija će se eksploatacija unaprediti korišćenjem savremenih tehnologija kako bi poboljšali zaštitu životne sredine, a značajne su i rezerve škriljaca, bakra, cinka, jadarita, srebra, zlata.

Ministar je istakao da su ohrabrujući dosadašnji rezultati istraživanja zlata na Čukuru Peki u istočnoj Srbiji, istakavši da očekuje da će, kada istraživanja budu zavšena, Srbija imati eksploataciono polje "svetske klase", što je ogromana šansa za razvoj, posebno istočne Srbije.

On je najavio da posebno očekuje razvoj rudarstva u Srbiji, posle završetka tog istraživanja zlata, ali i jadarita u Jadarskom basenu kod Loznice iz koga se dobija litijum neophodan za proizvodnju baterija za savremene uređaje.

Overu rezultate tog istraživanja, kako je najavio, očekuje krajem sledeće ili početkom 2017. godine , a dosadašnji rezultati pokazuju da bi iz tog nalažišta moglo da se zadovolji oko 20 odsto svetske potrebe za litijumom.

"Ako budemo pametni i mudri i dogovorimo finansiranje proizvodnje litijuma i baterija u Srbiji, to bi otvorilo na hiljade radnih mesta u Srbiji i stotine miliona do milijardu evra izvoza, što bi značjano promenilo ekonomsku situaciju u Srbiji," kazao je Antić.

On je kao pozitivan primer ulaganja privatnika u rudurstvo u Srbiji naveo rudnik "Rudnik" koji ulaže u povećanje proizvodnje, zaštitu rudara na radu i zaštitu životne sredine, a kao negativan primer je naveo firmu "Farmakom" koji je napravio niz problema u rudnicima koje, kako je rekao, ne znamo kako da spasemo od devastiranja, a okolinu od ekološke katastrofe.

Antić je najavio da će uskoro Vlada usvojiti novi zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim će biti zaokružen zakonodavni okvir za ulaganja u tim oblastima, istakavši da će taj zakon dodatno osigurati ulaganja investitora u rudarstvo u Srbiji, skratiti procedure za dobijanje dozvola, bez bilo kakvih dodatnih "administriranja" i otežavanja rada investitorima.

Naglasivši da očekuje da će taj zakon biti dodatan podsticaj razvoju rudarstva, on je naglasio da će država će da pomognre svima, i rudnicima u državnom vlasništvu i privatnim investitorima u rudarstvo, kao i da će administrativne procedure trajati što kraće i da će biti u skladu sa evropskom i svetskom praksom.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva