:

:

TV Most

clock

Februar 09, 2015   12:05

0

126

Razvoj domaćeg turizma prioritet u 2015.

"Nastavićemo sa ulaganjima u već pripremljene infrastrukturne projekte. Imaćemo program podrške malim i srednjim preduzećima koji je usmeren na unapređenje kvaliteta turističke ponude. Nastavićemo da promovišemo Beograd kao vodeću turističku destinaciju", rekla je Pindžo za Tanjug.

Ona je istakla da je, prema podacima Skijališta Srbije, januar ove godine bio rekordan od osnivanja tog preduzeća, ostvareno je 253.000 skijaških dana, što je više od dva miliona vožnji.

To ukazuje da će zimska turistička sezona biti izuzetno dobra, a ulaganja u zimske turističke centre, na Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj planini, pokazala su se kao opravdana.

Pindžo je podsetila da je za prvih 11 meseci prošle godine ostvaren devizni priliv od turizma u iznosu od 1,17 milijardi američkih dolara, pa dešavanja u decembru i dobri rezultati zimske turističke sezone, daju za pravo da se očekuje da rezultati prevaziđu i one iz 2013. kada je od turizma ostvareno 1,57 miliona dolara deviznog priliva.

Ona je podsetila da je od početka rada ove vlade, od ekspozea premijera Aleksandra Vučića, turizam prepoznat kao velika razvojna šansa za našu zemlju.

Uprkos merama štednje turizam je uspeo da se izbori za sredstva u budžetu jer rezultati koje ostvaruje svrstavaju ga u jednu od najrazvijenijih privrednih oblasti u zemlji, istakla je Pindžo.

Prema njenim rečima akcenat će ove godine biti i na manifestacionom turizmu, jer pored manifestacija koje su već postale brend - Egzit, Guča i Bir fest, u našoj zemlji postoji još oko 1.200 manjih manifestacija koje su takođe interesantne za turiste.

Banje su, iza Beograda, najposećenija mesta u Srbiji, rekla je Pindžo i dodala da se nada da će što skorije biti rešeni imovinsko pravni odnosi i da će kapital stići u banjska mesta kako bi se proširili smeštajni kapaciteti i unapredila ponuda usluga.

Prema njenim rečima u narednom periodu biće razmatrano i koliko država može da uloži u infrastrukturne projekte duž toka Dunava koji su neophodni za razvoj nautičkog turizma koji u Srbiji ima veliku perspektivu.

"Za nas je Dunav veoma važan i posvetićemo mu veliku pažnju u narednom periodu. U toku je realizacija velkog projekta, koji je godinama pripreman u saradnji sa lokalnom samoupravom a finansira se iz evropskiih IPA fondova. To je rekonstrukcija i revitalizacija Golubačke tvrđave", podsetila je ona.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva