:

:

TV Most

clock

Oktobar 04, 2017   12:05

0

227

Razmena knjiga u četvrtak u Holu Radio Beograda


Vodeći se krilaticom "Stvaramo – Čuvamo – Darujemo" slušaoci, gledaoci i čitaoci RTS-a tog dana od 10 do 15 časova mogu da donesu knjige iz svoje bibiloteke, a zauzvrat će dobiti jedno izdanje RTS Izdavaštva na poklon. Na ovaj način, svi koji to mogu daće lični, autentični, doprinos u opremanju jedne školske bibilioteke u Srbiji.




Decenijama slušaoci i gledaoci radija i televizije donatori su akcije "Knjiga solidarnosti" koja za cilj ima opremanje škola i školskih bibiloteka širom naše zemlje. Od osnivanja 6. oktobra 1972. godine "Knjiga solidarnosti" je jedinstvena aktivnost koja ima humaniratnu, kulturnu i prosvetiteljsku misiju i stiže svuda tamo gde se govori, čita i piše na srpskom jeziku.



Tokom prethodne jednodnevne akcije "Knjiga solidarnosti", održane povodom jubileja prošle godine, građani su donirali oko 2.500 knjiga za samo nekoliko sati ove akcije. Tokom protekle školske godine tim koji realizuje Akciju na čelu sa urednikom Mihailom Šćepanovićem opremio je 10 biblioteka u školama u Srbiji, uručeno je više od 11.500 knjiga.



Učešće u programima "Knjiga solidarnosti" za ove četiri decenije uzeli su najuglednija imena iz svih oblasti kulturnog, prosvetnog i umetničkog stvaralaštva. Zahvaljujući našim slušaocima, gledaocima i čitaocima, sakupljeno je oko tri miliona knjiga, ali i mnogo školskog pribora, tehničkih pomala i sportskih rekvizita, koje su darivali brojni građani, ali i izdavači, institucije, biblioteke, škole i organizacije.



Zahvaljujući svima njima do sada je osnovano (ili dopunjeno) 1.300 varoških, seoskih i školskih biblioteka i otvoreno 37 biblioteka u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Mađarskoj i Rumuniji.



Obnovljene su i dopunjene biblioteke u srpskim manastirima: Studenica, Mileševa, Đurđevi stupovi, Banjska, Kalenić, Kumanica i Lipanj, a više od 2.000 odabranih naslova stiglo je u Hilandar i njegov metoh Kakovo.



"Knjiga solidarnosti" je nagrađena Zlatnim i Srebrnim dukatom Vukove zadužbine, plaketom "Podvig godine" Večernjih novosti i mnogim drugim priznanjima, čiju krunu predstavlja Vukova nagrada Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva