:

:

TV Most

clock

Septembar 01, 2015   12:05

0

179

Razgovori uspešni,rezultati dobri,ekonomija raste

"Ovo su rezultati rada vlade i premijera. Od skoro verovatnog bankrota došli smo do sređenih fiansija, do unapređena u fiskalnom deficitu i prešli smo, od resecije koja je pretila da postane veliki problem, u pozitivan rast ekonomije", rekao je Vujović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstanvicima MMF.

Primetivši da je "neko samo pre godinu dana govorio da ćemo to ostvariti za 12 meseci, verovatno bismo mislili da boluje od hroničnog optimizma", a onda ocenio da je danas to realnost i da se danas okrećemo narednim zadacima.

"Mnogo smo se trudili, mnogo smo postigli, ali najteži zadaci u strukturnim reformama tek predstoje. Treba završiti privatizaciju preduzeća koja se nalaze u Agenicji za privaticiju, treba promeniti nivo efikasnosti javnih preduzeća i reformisati državu samu", naveo je Vujović.

Dodao je da se od danas okrećemo novim zadacima a da su najveći upravo strukturne reforme.

"Država 20 veka je za nama, a treba nam država 21. veka, elektronska država koja može da se efikasno nosi sa izazovima privrede, rizika u okruženju i svetu i koja može da reformiše sopstvenu privredu i poboljša život stanovnika", poručio je ministar.

MMF je revidirao rast BDP Srbije na 0,5 odsto i očekujemo da će se taj rast u narednom periodu ubrzati, izjavio je šef misije MMF Džejms Ruf, ocenivši da program MMF-a u Srbiji donosi dobro rezultate.

"Postojao je strah da će veliko fiskalno stezanje kaiša ove godine naštetiti rastu, ali umesto toga videli smo rast, kao i povećanje zaposlenosti i pad nezaposlenosti", rekao je Ruf.

On je naglasio i da je inflacija ostala na istom nivou, a da je devizni kurs stabilan.

"MMF je revidirao najvišu projekticju rasta BDP na 0,5 odsto i očekujemo da će se u srednjoročnom periodu taj rast ubrzati. To će naravno zavisiti od daljih zdravih poteza u makroekonomskoj politici i od intenziviranih strukturnih reformi koje će poboljšati funksionisanje ekonomije", rekao je Ruf.

Misija MMF je, kako je dodao, postigla dogovor sa vlastima Srbije na nivou tima, a u vezi s drugom revizijom stend-baj aranžmana sa Srbijom i precizirao da to sada treba da odobre i rukovodstvo i Izvršni odbor MMF.

"Očekujemo da će sastanak borda biti sredinom oktobra, nakon čega će svi detalji vezano za dogoovrene politike će biti objavljeni na našem veb sajtu", rekao je Ruf.

Guvernerka NBS Jorgovanska Tabaković izjavila je da Srbija pronalazi svoj put u nastojanjima da bude zemlja uravnoteženog rasta, cenovne stabilnosti , konkurentske privrede i društvenog napretka.

Tabaković je, na konferenciji za novinare povodom druge revizije trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom naglasila da očekuje da ocena o dobrom pravzu Srbije biti potvrđena i od strane borda te institucije kroz pozitivnu ocenu.

Prema njenim rečima, razgovori sa MMF, koji nikad nisu laki, sada bili konstruktivni, sveobuhvatni i svrsishodni i rezulatat toga postizanje načelnog dogovora u svim oblastima.

"NBS postizanjem i održavanjem cenovne i finansijske stablisnoti doprinos vladinim nastojanjima da Srbiju pretvori u mesto uravnoteženog rasta, cenovne stabilnosti, konkurnetne privrede i društveni napretka i kao što Evropa izlazi iz najteže finanasijek i ekonomske krize poslednjih decenija, tako i Srbija nalazi svoj put u naižaovnijim uslovima", rekla je Tabaković.

Uz podršku MMF, dodala je ona, i dobru saradnju NBS, vlade i ostalih organa uverena je da će aranžman sa MMF biti uspešan.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva