:

:

TV Most

clock

Oktobar 18, 2015   12:05

0

139

Razaranje bolnice mogući ratni zločin

Napad 3. oktobra na bolnicu Lekara bez granica (MSF) u Kunduzu, u kojem su poginula 22 pacijenta i članova osoblja, treba da se istražuje kao mogući ratni zločin, rekao je Stouks, prenosi Tanjug.

"Bolnica je više puta pogođena i u prednji i zadnji deo i u velikoj meri je uništena, iako smo obezbedili sve kooridinate i potrebne informacije svim stranama u sukobu", kazao je Stouks i dodao da "obimno, prilično precizno razaranje bolnice ne ukazuje na grešku".

U toku je interna vojna istraga, čiji se prvi rezultati očekuju narednih dana, ali je MSF tražio nezavisnu istragu.

"MSF želi jasno objašnjenje jer sve ukazuje na grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava i stoga na ratni zločin", rekao je Stouks.

MSF je negirao da je u bolnici u vreme napada bilo naoružanih talibana, kao i da je bilo razmene vatre u okolini bolnice pre vazdušnog napada.

Organizacija MSF je saopštila da je bombardovanje trajalo više od sat vremena, upkos pozivima Avganistanu, SAD i NATO da obustave napade.

Bolnica je bombardovana za vreme sukoba talibana i avganistanskih snaga, a američki savetnici su pomagali vojsci da vrati kontrolu nad gradom.

Predsednk SAD Barak Obama se izvinio za napad, a komandant snaga SAD i NATO u Avganistanu Džon Kembel je rekao da je bolnica greškom pogođena. Avganistanske vlasti nisu želele da daju komentar pre okončanja istrage.

U bolnici je u trenutku napada bilo više od 70 članova osoblja i više od 100 pacijenata, a humanitarna organizacija u njoj jednako tretira vojnike i pobunjenike. Bolnica je posle napada zatvorena.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva