:

:

TV Most

clock

Jun 01, 2015   20:33

0

172

"Rastimo uz ples" u Kosovskoj Mitrovici

U programu na platou ispred Tehničke skole učestvovalo je preko 300 mališana srednjeg i starijeg vaspitnog uzrasta kao i predškolci predškolske ustanove “Danica Jaramaz”, zatim učenici Škole za osnovno i srednje obrazovanje 'Kosovski božur' iz Kosovske Mitrovice, vaspitaci i roditelji.

Pedagog u predškolskoj ustanovi “Danica Jaramaz” Ivana Todorović objasnila je da je ova manifestacija organizovana tako da se tri godine deca uče, kao I vaspitači, a kasnije se prenosi sa generacije na generaciju .

“Mi svakako imamo nameru da I sledeće godine nastavimo jer ovo je nešto novo za ovaj grad I pokazalo se kao jedan dobar primer I dobra praksa da svi zajedno, I deca I vaspitači I roditelji možemo zajedno da učestvujemo u nečem lepom I da I mi na neki način ukrasimo ovaj grad” – naglasila je Todorović.

Na samom početku sve učesnike I goste pozdravili su Matija Jevđić I Ana Milić, učenici 4 razreda OŠ “Branko Radičević” iz Kosovske Mitrovice.

Oni su u svom obraćanju podsetili da međunarodna manifestacija “Rastimo uz ples – predškolci na trgovima” slavi mini jubilej – 5 godina postojanja I ono što raduje je da smo drugu godinu zaredom deo ove ekipe.

U ovom projektu učestvuje 5100 dece u 56 gradova Srbije, BiH I Crne Gore. Na prostoru Kosova I Metohije ove godine učestvovalo je 1600 mališana, od čega 326 u Kosovskoj Mitrovici.

Predškolsku ustanovu “Danica Jaramaz” pohađa blizu 600 mališana a njih 170 ove godine će upisati prvi razred.

Manifestacija “Rastimo uz ples” održana je pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

Predsednik Privremenog opštinskog organa Aleksandar Spirić istakao je da učešćem u današnjoj manifestaciji koja se održava širom Srbije, dokazujemo da smo I mi njen deo

“Ova manifestacija održava se danas u svim gradovima širom Srbije, potvrda je I današnji skup da smo deo nje. Tako će biti I ubuduće I tradicionalno ćemo se okupljati I to u što većem broju” – istakao je Spirić.

On je dodao I da je na odraslima da omoguće deci da bezbrižno odrastu.

“Na nama je da o vama brinemo, da vam omogućimo da bezbrižno odrastete a kroz kreativne igre I druženje sa divnim vaspitačima koje ima predškolska ustanova “Danica Jaramaz” u Kosovskoj Mitrovici možemo da postignemo puno toga” – podvukao je Spirić.

Predsednik Privremenog opštinskog organa je napomenuo da će lokalna samouprava nastaviti da ulaže u naše najmlađe I u tom pravcu najavio otvaranje novog obdaništa u naselju Bošnjačka mahala.

Međunarodna manifestacija “Rastimo uz ples” na Kosovu I Metohiji prvi put je održana prošle godine.

Međunarodni dan dece se obeležava 1. juna svake godine. Na prvoj Svetskoj konferenciji o dobrobiti dece, koja je bila održana 1925. godine u Ženevi, 1. jun je proglašen kao Međunarodni dan dece. Zvanično je 1. jun usvojen kao Međunarodni dan dece u međunarodnoj zajednici 1950. godine.

Uobičajeno je da se na ovaj dan govori o pravima dece i njihovoj dobrobiti, kao i da se organizuju dešavanja namenjena deci. U okviru proslava, posebno se pominju ovog dana prava dece na život u miru, pravo na zdravstvenu zaštitu kao i na skladan razvoj.

U čast roditeljima i njihovoj posvećenosti deci danas se obeležava I Međunarodni dan roditelja. Ovaj datum ustanovila je Generalna Skupština Ujedinjenih nacija 2012. godine.

U svojoj rezoluciji kojom je 1. jun proglašen Međunarodni dan roditelja, Ujedinjene nacije navele su kako porodica ima primarnu odgovornost za negu i zaštitu dece i da ona treba da rastu u porodičnom okruženju i u atmosferi sreće, ljubavi i razumevanja, sa ciljem potpunog i sveobuhvatnog razvoja ličnosti.

Izvor: Radio Kontakt plus

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva