:

:

TV Most

clock

Novembar 28, 2017   12:05

0

145

Raste trgovinska razmena Srbije i Austrije

Ne samo "crnim petkom", već tokom cele godine Beč je građanima Srbije prioritet za kupovinu u inostranstvu. I tu se trgovina ne završava. Sa ulaganjima većim od dve milijarde evra, Austrija je najznačajniji investitor u Srbiji.

Prvi put prošle godine spoljnotrgovinska razmena Srbije i Austrije premašila je milijardu evra. Dok se iz Srbije u Austriju izvoze elektromotori, proizvodi od gvožđa i čelika, konzervirano voće i povrće, iz Austrije se uvoze mašine i vozila, hemisjki proizvodi, ali i prerađena roba.

Austrija je izvezla robu u vrednosti od 615 miliona evra, a Srbija za oko 420 miliona. Samo u prvoj polovini ove godine Austrijancima smo prodali 20 odsto robe više nego lane, dok smo od njih kupili 10 odsto više.

"Ukoliko bi se ovaj trend razvoja trgovinskih odnosa nastavio do kraja ove godine mogao bi dostići čak i sumu od milijardu i dvesta miliona", kaže Nada Knežević, direktorka predstavništva Privredne komore Srbije u Austriji.

U Srbiji posluje oko 450 austrijskih kompanija, koje zapošljavaju oko 20 hiljada ljudi. Jeftina, a kvalifikovana radna snaga je ono što ih privlači.

"U Srbiji je vidljiv ekonomski rast, ali dugoročno gledano, Srbija bi trebalo da razvija visoke tehnologije, kako bi njena proizvodnja i usluge bile konkurentne s onima na evropskom tržištu", kaže Kristof Macnetar, potpredsednik Privredne komore Austrije.

Kako bi jeftinu proizvodnju podigla na sofisticiraniju, Srbiji su na raspolaganju pretpristupni fondovi, koje bi trebalo da koristi, savetuju iz privredne komore Austrije. Animiranje uspešnih biznismena srpskog porekla da ulažu u domovinu, dodatno bi uticalo na poslovnu klimu. A takvih u Austriji nije malo.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva