:

:

TV Most

Foto: Radio Kontakt plus

clock

Maj 14, 2018   12:05

0

197

Raste procenat malignih oboljenja


Laketić koji će rukovoditi Komisijom za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana, je za Radio Kontakt plus izjavio da procenat porasta malignih oboljenja varira od grada do grada ali da je porast zabeležen u skoro svakom gradu i da je karakteristično da procenat obično varira od 5% do više desetina procenata, što je, kako ocenjuje, visoka brojka.


“Ono što je zančajno jeste da postoji jedan neverovatan porast oboljenja čiji je uzrok radiološke prirode, naime ja sam prikupio dosta materijala iz svih gradova Srbije ali ono što mi je privuklo pažnju to je podatak iz Kosovske Mitrovice, gde je utvrđen porast jednog oboljenja koje se zove hidatidna mola čak nekoliko desetina puta viši nego što je to bilo pre 1999 godine,”- naglašava Laketić.


On objašnjava da se radi o oboljenju koje je jako osetljivo na radiološke momente, radiološke toksine i koje se javlja tamo gde deluje tanoks, te da će uzrok biti ispitan i dokazan.


“Dokazaćemo šta je razlog, pre svega naučnim studijama, naučno relevantnim podacima koji su dokazivi, ne samo kod nas već i u svetu i još jednom bih potencirao taj medicinski humani aspekt ove naše zajedničke misije,”- kaže Laketić koji će biti na čelu Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine.


Glavni zadatak te Komisije biće da utvrdi postoji li uzročno-posledična veza između bombordavonja 1999. godine i sve češće pojave velikog broja teških i malignih oboljenja kod građana.


Takođe i uticaj na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijom.


Laketić, za Radio Kontakt plus, navodi da očekuje mnogo sa humanog i medicinskog apsekta od rada Komisije navodeći da je potrebno da se utvrdi uzročno-posledična veza između povećane učestalosti malignih bolesti u našoj zemlji.


“Ta povećana učestalost se javila nakon 1999. godine i neophodno je utvrditi kakvi su to radiološki, biološki, hemijski agensi uticali upravo na tu medicinsku katastrofu,”- kaže Laketić.


U procedure Skupštine Srbije ušao je predlog o obrazovanju Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije.


Rok za prvi preliminarni izveštaj Komisije je kraj 2020. godine, s’ tim što Komisija ima obavezu da na šest meseci obavesti parlament o svom radu.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva