:

:

TV Most

clock

Januar 23, 2015   12:05

0

144

Raste korišćenje kineskog juana

Iako zvanični Peking radi na promovisanju juana, vrednost kineske valute je i dalje strogo kontrolisana, a pod strogom kontrolom je i bilans tekućih plaćanja (investicije i finansijske transakcije) zbog zabrinutosti da bi neočekivani priliv ili odliv mogao naštetiti privredi zemlje, prenosi agencija Frans pres.

Kineska državna agencija Sinhua ocenjuje da bi od internacionalizacije juana mogao profitirati čitav svet.

"Međunarodno korišćenje renminbija (RMB) je još u ranoj fazi, ali na duži rok će pomoći diverzifikovanju i poboljšanju globalnog sistema rezervnih valuta, kojim trenutno dominira kolebljivi američki dolar", navodi Sinhua u komentaru i dodaje da su transakcije u juanima prošle godine činile oko 20 dsto celokupnih transakcija Kine u spoljnoj trgovini.

Prema ocenama Udruženja za svetsku međubankarsku finansijsku komunikaciju (SWIFT), juan je sedma najviše korišćena svetska valuta u globalnim transakcijama.

"Kina ima klirinške aranžmane u juanima sa deset država i regiona, i takođe je potpisala sporazume o valutnoj razmeni sa 28 centralnih banaka sveta", prema saopštenju centralne banke Kine, u kome se dodaje da je podseća da je poslednji klirinški aranžman za trgovinu u juanima potpisala sa švajcarskom centralnom bankom.

Narodna banka Srbije je 12. januara takođe uvela kineski juan na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu i na kursnoj listi je zaveden pod nazivom "kineski juan renminbi". Kineska valuta ima slovnu oznaku CNY i numeričku 156.

Pri donošenju ove odluke NBS se rukovodila sve većim ucešćem trgovanja sa Kinom u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni, kao i značajnim stepenom ekonomske saradnje između dve zemlje.

U obzir je, takođe, uzet i proces aktuelne internacionalizacije juana odnosno činjenica da juan dobija sve važniju ulogu u međunarodnim ekonomskim odnosima i finansijskim tokovima.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva