:

:

TV Most

clock

April 26, 2018   12:05

0

161

Raste filantropija u Srbiji, donirano 27 miliona evra


To je najveći iznos otkako se u našoj zemlji sprovode istraživanja o filantropiji.


 


Analiza Fondacije Katalist pokazuje da se u Srbiji najviše donira za lečenje i pomoć marginalizovanim grupama, kao i da se sve više daje za obrazovanje koje je sa 12,8 odsto na trećem mestu najzastupljenijih donacija. 


 


Takođe, pokazalo se da građani i kompanije imaju sve više poverenja u neprofitne organizacije koje su se u broju primljenih donacija gotovo izjednačile sa državom. 


 


To što je vrednost donacija u prošloj godini za 28 odsto viša nego u 2016. godini što, prema rečima autorke istraživanja Aleksandre Vesić, ukazuje na pozitivan trend kada je reč o filantropiji u Srbiji. 


 


''To je rezultat boljeg razumevanja davanja za opšte dobro koje ima dvostruku svrhu: pomoć onima kojima je potrebno, ali i dugoročno ulaganje u društvo'', navodi Vesić. 


 


Prema istraživanju u Srbiji su u 2017.godini organizovane 3042 humanitarne akcije, kao i da prosečna donacija po pojedincu iznosi 3,8 evra. 


 


Fondacija Katalist sprovodi istraživanje o dobročinstvu u Srbiji i regionu zapadnog Balkana od 2013. godine, treću godinu zaredom u partnerstvu sa Trag fondacijom, a od ove godine uz podršku Carls Stjuart Mot fondacije.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva