:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2015   12:05

0

118

Rast franka pogodio ceo svet

On je, na konferenciji ekonomskog magazina Juromani ukazao da su iznenadnim jačanjem švajcarskog franka najviše pogođene zemlje centralne i istočne Evrope.

Novotni, koji je i potpredsednik Evropske centralne banke, objasnio je da je udeo hipotekarnih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, koje su uzeli građani u zemljama centralne i istoične Evrope - veliki.

Prema njegovim rečima, u Austriji je taj udeo 18 odsto, u Mađarskoj čak 26 i Poljskoj 14 procenata.

"Mislim da ne treba dramatizovati. Ovo su mahom dugoročni krediti, tako da nema većih efekata koji nastupaju odmah", kazao je.

Novotni smatra da situacija sa frankom pokazuje prednosti monetarne unije, gde postoji zajednička valuta.

Komentarišući privredni rast u svetu, austrijski guverner je u svom obraćanju na konferenciji, ukazao da SAD imaju veliki rast, dok evrozona ima slabiju perspektivu rasta.

Zemlje centralne i istočne Evrope, kako je dodao, imaju perspektivu rasta koja je iznad evropskog proseka. Iako ne očekuje deflaciju Novotni je rekao da centralni bankari moraju neprestano da prate dešavanja, jer je teže boriti se protiv deflacije nego inflacije.

Centralne banke Evrope i SAD su nakon krize 2007. reagovale snažno, ali su potom primenile različite strategije, objasnio je on.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva