:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 06, 2018   12:06

0

219

Raspisan konkurs za projekte održivog razvoja

Konkurs se sprovodi pod pokroviteljstvom Kabineta ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, koji je rekao da je važno da se privatni sektor uključi u podsticanje preduzetništva kod mladih tako da oni koriste svoje znanje za razvoj inovativnih rešenja sa globalnim tržisnim potencijalom.

Popović je dodao da je konkurs "BASF start up science" primer dobre prakse i da će takve inicijative uvek imati podršku Vlade Srbije.

"Neretko su ideje koje dolaze iz Srbije iz korena menjale čitave industrije i društvo. Kroz ovakve projekte mladi se usmeravaju na rešavanje konkretnih problema za koje postoji realno tržiste i zato je važno da to podržimo", rekao je Popović novinarima.

Podsetio da je budžet za inovacije Vlade Srbije ove godine povećan pet puta u odnosu na prethodnu, što je, kako kaže, dokaz opredeljenosti Vlade Srbije da snažno podrži sve što je vezano za digitalizaciju, inovacije, i preduzetništvo kod mladih.

Popović je naveo da njegovo ministarstvo dodeljuje sredstva do 80.000 evra za početničke kompanije i do 300.000 evra za ideje koje već imaju poziciju na tržištu.

Ministar je rekao i da se radi na otvaranju regionalnih inovacionih start-ap centara kako bi mladi iz svih delova Srbije mogli da dobiju pravnu, administrativnu, marketinšku i mentorsku podršku za svoje ideje.

Popović je naveo da je kompanija BASF svetski gigant te da će od ovog konkursa korist imati i pojedinci i celo društvo.

"Rešenja za probleme koje će studenti ponuditi moraju imati tržišnu vrednost jer nauka ne postoji zbog nauke, već zbog društva kome treba da ponudi rešenja", zaključio je Popović.

Direktor kompanije BASF u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji Simon Franko rekao je da je konkurs naišao na veliku podršku i razumevanje u Vladi Srbije i istakao da Srbija napreduje na polju inovacija.

Kako je naveo, stvaranje održive budućnosti je jedan od najvažnijih ciljeva kompanije BASF, a efikasno iznalaženje rešenja za probleme održivog razvoja trasiraće dalji put čovečanstva u celini.

"Nedostatak kapitala čest je razlog zbog koga inovatori ne uspevaju da objave svoje patente, naučnici ne dovrše svoje radove, a dobre ideje ne budu realizovane. Imajući to u vidu mi smo organizovali ovaj konkurs koji će obezbediti novčanu podršku projektima najmlađih naučnika i istraživacaa u Srbiji koji vrlo teško dolaze do preko potrebnih sredstava", istakao je Popović.

Franko je naveo da pravo za učešće u konkursu imaju studenti svih godina osnovnih, master, doktorskih i specijalističkih studija.

Ambasador projekta i student Hemijskog fakulteta u Beogradu Bojan Đokić rekao da je ovo prvi put da se ovakav konkurs održava u Srbiji i naveo da studenti mogu prijaviti projekte koji se odnose na tri teme: urbano stanovanje, pametni gradovi i pametna energija.

Rekao je da prijave počinju danas i traju do 11. novembra, a da zainteresovani mogu da se prijave kao pojedinci ili u timovima koji sadrže do pet članova.

Potom će žiri izabrati dest najboljih ideja koje će biti prezentovane 20. decembra.

 

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva