:

:

TV Most

clock

Jun 01, 2015   12:05

0

137

Raseljeni Srbi proslavili seosku slavu

Domaćin slave, Radovan Janković koji privremeno živi u Gornjem Milanovcu, kazao je za Betu da je obeležavanje seoske slave obnovljeno pre šest godina, prvi put posle 1999. godine, kada su Srbi bili proterani, i iako se u selo još niko nije vratio.

Na pitanje da li raseljeni misle da se vrate, Janković je odgovorio da su njemu pre tri godine obnovili kuću, ali da su je nepoznati napadači demolirali pre no što je dobio ključeve.

On je kazao i da su neki Albanci kopali šljunak na obradivim parcelama njegove zemlje i u njegovim voćnjacima: "Da nisam došao 2003. godine da to uz pomoć KFOR-a i UNMIK policije zaustavim, ti Albanci su nameravali da kopanjem šljunka unište plodnu zemlju i selo, i da tako onemoguće povratak raseljenima", ocenio je Janković.

Ipak, rekao je da, uprkos bezbednosnim i drugim preprekama, ima porodica koje zahtevaju da se vrate u svoje selo i da obrađuju svoju zemlju.

Tridesepetogodišnji Radojica Kizić je kazao da bi se on sa suprugom i četvoro dece vratio, iako je njegova kuća srušena, i dodao da zna još tri porodice koje bi se takođe vratile, ali da za povratak ima birokratskih prepreka.

Ljubiša Bogosavljević je rekao da nije bilo kolektivnog povratka raseljenih Srba u Donji Petrič.

"Početkom 2010. godine izgrađene su tri povratničke kuće koje su bile međusobno udaljene po pola kilometra. Prema ovdašnjim bezbednosnim uslovima, takve kuće ovde ne mogu da opstanu. Krajem te 2010. godine vratile su se još tri srpske porodice. Kada su neki videli da je počeo ozbiljniji povratak, jedna kuća je zapaljena, a moju su totalno demolirali. Krovnu konstrukciju su demolirali pet dana. To je prijavljeno, ali niko nikada nije odgovarao za to", kazao je za Betu Bogosavljević, koji sada, kao raseljeno lice, živi u susednom selu Vidanje.

On kaže da samo jednu od obnovljenih kuća štiti jedan Albanac koji po dogovoru u blizini te kuće obrađuje zemlju vlasnika Srbina.

Radomir Grujić je rekao da je njegova kuća bila prva povratnička kuća u Petriču, ali su mu je zapalili.

"Evo, godinama posle toga, meni Srbi odgovorni za povratak raseljenih u lokalnoj samoupravi u Opštini Klina obećavaju da će biti obnovljena moja kuća, ali od toga još nema ništa. Imam 18 hektara zemlje i svake godine dolazim i obrađujem svoje njive, a u tome mi pomažu stare komšije Albanci, tako što im platim samo utrošeno gorivo za oranje, setvu i žetvu", rekao je za Betu Grujić.

Grujić tvrdi i da su za njegov povratak u selo više zainteresovane stare komšije Albanci koji mu u svemu pomažu, nego njegovi sunarodnici koji su dobili poljoprivredne mašine.

Janković je rekao da je u ovom selu pre rata bilo 60 srpskih porodica sa više od 250 članova i četrdesetoro đaka.

Po njegovim rečima, vandali su tri puta minirali crkvu Svete Trojice i razrušili selo 1999. godine, kada je posečen i 400-godišnji hrast čija senka se prostirala na više od deset ari.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva