Vesti
Ranković ponovo saslušavan na Zakintosu zbog "boksera"

19:56, 17.07.2017

|

Izvor: Tanjug,RTS

Jedan od osumnjičenih za prebijanje nasmrt američkog turiste Bakarija Hendersona u klubu "Bar kod" 6. jula, Dušan Ranković, ponovo je saslušan u sudu na Zakintosu, povodom sumnji da je u tuči korišćen "bokser".
Njegov branilac Zora Dobričanin Nikodinović prenela je Tanjugu da se na video-snimku vidi da vlasnik kafića u toku tuče dodaje nešto Amiru iz obezbeđenja, te da se sumnja da je u pitanju metalni "bokser" i da su smrtonosne povrede nanete upravo tim predmetom.

"Ranković je ponovo izvođen pred sud, kako bi proverili da li je njemu nešto poznato u vezi sa metalnim predmetom 'bokserom'. Ranković je izjavio da svi ovde pričaju da je vlasnik kafića Amiru to dodao tokom tuče, ali da on lično to nije video, jer u tom trenutku nije bio pri sebi, ali da ima ljudi koji su to videli", navela je njegova advokatica.

Zora Dobričanin Nikodinović se požalila da je veliki problem odbrane to što na Zakintosu ne postoji ovlašćeni sudski prevodilac sa srpskog na grčki jezik.

"Prevođenje Dušanovog iskaza obavlja čovek koji je električar i živi ovde 20 godina, a koji i sam tvrdi da ne može sve da prevede, posebno ne pravničke termine. U spisima predmeta takođe ne postoji nijedan papir na bilo kom jeziku osim na grčkom", napomenula je ona.

Ističe da je grčko pravosuđe, kako kaže, upozorila na kršenje Evropske konvencije i prakse Suda u Strazburu, a i njihovog zakona, koji okrivljenima daje pravo da se služe maternjim jezikom.

"Mogu da konstatujem da se opasno krše ljudska prava u krivičnom postupku i da nam predstoji ozbiljna borba za osnovna prava", rekla je Dobričanin Nikodinović.

Ranković je saslušavan i pre dva dana nakon čega mu je određen "privremeni pritvor", sa pravom žalbe u roku od pet dana.

Ranković je u prisustvu svojih branilaca tada dao detaljan iskaz istražnom sudiji u kojem je opisao kako je zbog svađe oko stola, sada pokojni Amerikanac Henderson, njega udarao flašom u glavu, dok se boca nije rasprsla u paramparčad, nakon čega mu je "pao mrak na oči" i ničega se ne seća.

Osvestio se, rekao je, kasnije u toaletu, kada je video da je obliven krvlju, a pored njega su bile dve devojke.

Zatražio je da se pokrene krivični postupak protiv drugog Amerikanca koji ga je zadržao i omogućio pokojnom Hendersonu da ga udara flašom u čelo, tvrdeći da je od siline udarca bio "kao pod anestezijom" i da ima "prekid filma...".

Četvorici srpskih državljanina osumnjičenih u ovom slučaju ranije je određen pritvor do početka suđenja koje može trajati po grčkim zakonima do 18 meseci, dok su druga dvojica puštena da se brane sa slobode i već su stigli u Srbiju.

Mladićima se na teret stavlja krivično delo saučesništvo u ubistvu izvršeno u noći između 7. i 8. jula kada je u tuči u klubu "Bar kod" u mestu Laganas nasmrt pretučen američki student Bakari Henderson (23).

U prvom mahu, prema izveštavanju grčkih medija, privedeno je šest Srba zbog ovog incidenta, a naknadno još dvojica, mada je jedan odmah pušten na slobodu.

Istraga bi trebalo da utvrdi pojedinačni stepen krivice i umešanosti u ovo delo svakog osumnjičenog ponaosob, što znači da bi i kvalifikacija dela u odnosu na svakog od njih mogla da bude izmenjena do podizanja optužnice.

Kako je najavljeno, suđenje za ovo delo onima koji budu optuženi odvijaće se u grčkom gradu Partasu.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design