:

:

TV Most

clock

Oktobar 17, 2017   12:05

0

187

Rama: Zajedno u borbu protiv zastarelih shvatanja


To su se na okruglom stolu na regionalnom skupu "Samit 100 – biznis lideri jugoistočne Evrope" ocenili premijeri Makedonije Zoran Zaev, Albanije Edi Rama, Crne Gore Duško Marković i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.



Oni su poručili da je neophodno jačanje saradnje među zemljama Zapadnog Balkana, pre svega ekonomske, radi jačanja životnog standarda građana i ulaska u EU.



"Zemlje Zapadnog Balkana će preko jačanja regionalne saradnje dovesti Evropu ovde", istakao je makedonski premijer Zoran Zaev.



Prema njegovim rečima, ceo region dugo čeka punopravno članstvo u EU, zbog čega mora da se preduzme zajedničko delovanje u tom pravcu.



"Moramo da zajednički delujemo ako želimo da povećamo životni standard za sve građane regiona i da ga približimo onome koji imaju građani EU. Radimo u pravcu unapređenja regionalne saradnje sa svih šest zemlja, Zapadna Evropa će nas poštovati ukoliko smo povezani i ako pokažemo saradnju", rekao je Zaev.



Albanski premijer Edi Rama je istakao da je normalno i prirodno da se zemlje regiona organizuju zajedno što je, kako je rekao, bilo nemoguće pre samo nekoliko godina.



Prema njegovim rečima, primetan je napredak u okviru "Berlinskog procesa", a sve to je sadržano u Akcionom planu od 120 mera koje svaka zemlja treba da preuzme u pravcu potpune promene načina međusobnih komunikacija i kretanja ljudi i robe.



"U međuvremenu se borimo za unapređenje regiona, čiji potencijal nije dvoljno iskorišćen zbog velikog broja prepreka i nedostatka procesa saradnje u minulim vremenima. Nadam se da ćemo da se borimo zajedno protiv zastarelih svatanja i da ćemo biti sposobni da unesemo novu energiju u saradnju preko rušenja barijera i otvaranja jednih prema drugima", rekao je Rama.



Premijer Crne Gore Duško Marković je govorio o reformama koje zemlje regiona treba da sprovedu da bi podigle ekonomski nivo.



"Da bi nadoknadili jaz sa drugim zemljama u razvoju mi u regionu moramo da budemo sposobni da donosimo odluke i da stojimo iza njih, svi zajedno da delimo takvo opredeljenje. Saradnja je intenzivirana u poslednje vreme sa (premijerskim) susretima u Sarajevu, Briselu, Trstu, Podgorici, Draču i sada u Skoplju", rekao je on.



Predsednik Saveta ministara BiH Denis Zvizdić je rekao da bi prioritet svih zemalja regiona trebalo da ostane jačanje ekonomske saradnje, koja ne sme da bude ometana bilo kakvim administrativnim i carinskim barijerama.



"Koliko više zajedničkih regionalnih projekata, toliko veći napredak", istakao je Zvizdić.



Na dvodnevnom samitu na kojem se govorilo o povezivanju zemalja regiona, održanom u skopskom hotelu Meriot, učestvovalo je više od 150 biznis lidera jugoistočne Evrope, brojni ministri, predastavnici EU i međunarodnih finasijskih institucija.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva